UPPSC PCS Prelims Question Paper 12 June 2022 (Paper 2) - Answer Key

UPPSC PCS Prelims Question Paper 12 June 2022 (Paper 2) – Official Answer Key

21. Which of the following is the meaning of the idiom ‘salt of the earth’?
(a) a selfish person
(b) a dry person
(c) a useless person for
(d) a very good and honest person

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

22. Fill in the blanks with appropriate prepositions :
He is junior ____ me ____ service.
(a) than, in
(b) to, by
(c) then, in
(d) to, in

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

23. Which of the following is wrongly spelt ?
(a) accede
(b) accessory
(c) absces
(d) accelerate

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

24. Fill in the blank in the following sentence with appropriate conjunction :
She must weep, ____ she will die.
(a) and
(b) but
(c) because
(d) or

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

25. Point out the synonym of DILAPIDATED.
(a) broken
(b) lowered down
(c) ruined
(d) weak

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

26. What is appropriate meaning of the idiom “Do not always pick holes’ ? Find out the correct answer from following options.

(a) Criticize
(b) Dig holes
(c) Keep quiet
(d) Pick up a quarrel

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

27. Someone “strange or unusual in an amusing way”, is known as
(a) Zap
(b) Zombie
(c) Zany
(d) Zit

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

Instruction for the Question Nos. 28 to32.
Read the following passage carefully and answer the following questions that follow :
Since modern industrial society is highly organized, if there is a strike in a vital industry, the whole community suffers. I am not arguing that, the right to strike should be abolished. I am only arguing that, if it is to be preserved, it must be for reasons concerned with this particular malter, and not an general grounds of personal liberty. In a highly organized country there re many activities which are important to everybody and without which there would be widespread hardship

Show Answer

Answer –

Hide Answer

28. According to the author which one of the following best express the industrial society ?
(a) In an industrial society members are dependent on each other
(b) Industrial society is blind to the needs of its members
(c) In an industrial society the individual members is not important
(d) In an industrial society power is concentrated in the hands of few

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

29. A strike is generally regarded as
(a) an expression of individual freedom
(b) an undemocratic act
(c) an act of indiscipline
(d) a gross violation of rules

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

30. The phrase ‘this particular matter’ refers to
(a) the interests of the factory owners
(b) the unity of strikers
(c) the suffering of the strikes
(d) the fact that industrial society is highly organized

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

31. In the light of the passage, if there is a strike in a soap factory, it may be viewed as
(a) a matter of deep concern
(b) not a serious matter
(c) a serious matter
(d) a thing not likely to happen

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

32. The author is of the opinion that
(a) strikes should always be encouraged
(b) strikes should be suppressed by all means
(c) all strikes are bad
(d) strikes may be there in the interest of the general good

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

33. संदेश प्राप्त करने वाले व्यक्ति स्वयं से मूल प्रश्न पूछते हैं ।
I : क्या व्यक्ति जो संदेश दे रहा है, विश्वसनीय और ईमानदार है ?
II : क्या स्रोत विषय के बारे में कुछ जानता है ?
नीचे दिए गए संकेतों का उपयोग करके सही विकल्प का चयन कीजिए।
(a) केवल I प्रासंगिक है
(b) नहीं I और नहीं II प्रासंगिक है
(c) केवल II प्रासंगिक है
(d) दोनों I और II प्रासंगिक हैं

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

34. यदि 131x + 217y = 827 एवं 217x + 131y = 913, तो x एवं y के मान क्रमशः क्या हैं ?
(a) 5 एवं 7
(b) 3 एवं 2
(c) 2 एवं 5
(d) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

35. ‘क्या आपको काम करना पसंद है ?’ यह प्रश्न एक उदाहरण है
(a) खुला प्रश्न
(b) नकारात्मक प्रश्न
(c) बंद प्रश्न
(d) सकारात्मक प्रश्न

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

36. प्रेस विज्ञप्ति किस प्रकार का संचार है ?
(a) सार्वजनिक
(b) अन्तर्वैयक्तिक
(c) अन्त:वैयक्तिक
(d) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

37. प्रथम 10 अभाज्य संख्याओं की माध्यिका है
(a) 11.0
(b) 12.9
(c) 12.0
(d) 13.5

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

38. निम्नलिखित विकल्पों में से सही विकल्प द्वारा शृंखला का पूर्ण कीजिए ।
HOTEL : 12 : : FILM : ?
(a) 10
(b) 18
(c) 14
(d) 16

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

39. संख्याओं के चार युग्म दिए गये हैं जिनमें तीन एकसमान है और एक अलग है । अलग युग्म को ज्ञात कीजिए ।
(a) 5, 75
(b) 11, 363
(c) 7, 108
(d) 9, 243

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

40. निम्नलिखित आकृति में त्रिभुजों की संख्या है
40
(a) 18
(b) 26
(c) 22
(d) 24

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*