UPPSC Pre General Studies-2 Exam Paper – 2012 (Solved)

UPPSC Pre General Studies-2 Exam Paper – 2012 (Solved)

उत्तर प्रदेश लोक सेवा आयोग (UPPSC) द्वारा आयोजित उत्तर प्रदेश पी.सी.एस. प्रारंभिक परीक्षा (Uttar Pradesh PCS preliminary examination) – 2012 का सामान्य अध्ययन (General Studies) – द्वितीय प्रश्न (Second Exam Paper) पत्र उत्तर कुंजी (Answer key) सहित।

विषय : सामान्य अध्ययन – द्वितीय (General Studies-II), सामान्य अध्ययन – प्रथम प्रश्नपत्र
पूर्णांक : 200
कुल प्रश्न : 100
सीरीज : A

UPPCS Pre General Studies-II Exam – 2012

Direction for the following three question (Q-1 to3) :
Read the passage and answer the questions that follow. Your answers to these questions should be based on the passage only.
Like many people I was convinced that the broad range of health benefits that physical activity offers including weight loss, lower blood pressure and cholesterol levels and hardier immune system. So three times a week I sweated on a treadmill and exercise bicycle at my local gym. At the and of two months. I was local trimmer, more energetic, and felt fitter. If I could accomplish this by working three times a week. I reasoned the more exercise should bring me even greater benefits.
In the next six month, I included an hour-long running six times a week and initially felt on improved fitness level. However, soon I was plagued by muscular soreness and aching knees I felt fatigued rather than fresher after a workout. What is more? I found myself suffering from frequent colds. Wasn’t the exercise meant to protect me from all this?
Exercise only up to a point, a prescription of exercise does not mean running to the point of lameness or swimming endless laps until your arms cramp. So, forget ‘no pain, no gain.’ the key to maximizing the benefits of exercise is a safe and sensible programme. Choose exercises that are safe and enjoyable and will stay with you a lifetime. The initial enthusiasm of high impact exercises gives way to diminishing enjoyment.


1. One feels fatigued because of
A. over-exercising
B. long working hours
C. poor diet
D. lack of exercise

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

2. To get maximum benefits of exercise one must
A. follow a rigid fitness routine
B. do high impact exercise
C. exercise infrequently
D. follow a guided exercise schedule

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

3. ‘Work out’ in this passage means
A. a cessation of physical exercise
B. to work outdoors
C. a session of physical exercise
D. anything that works eventually

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

4. Give the correct meaning of the word ‘osmosis’.
A. burning off a impurities
B. movement of underground water in an oasis
C. movement of liquid through a membrane
D. lowering of the freezing point

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

5. Transform the following sentence without a change of meaning.
“Besides being poor he is in debt”
Choose your answer from the following:
A. he is poor inspite of his debt.
B. he is poor so he is in debt.
C. he is poor yet he is in debt.
D. he is poor as well as in debt.




Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

6. Which one of the following is the correct transformation of the sentence gives below without a change of meaning?
“None but a fool would say this”
A. a foolish person would say this.
B. only a fool would say this.
C. none despite a fool would say this.
D. neither except a fool would say this.

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

7. Which one of the following is the correct active voice of the sentence given below?
“Wasn’t he rebuked by his officer?”
A. his officer rebuked him.
B. dis his officer rebuke him?
C. didn’t his officer rebuke him?
D. was not his officer rebuke him?

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

8. Which of the following is the correct indirect form of the sentence given below?
I said to you, “you can see my shop tomorrow”.
A. I told you to see my shop tomorrow.
B. I told you that you could see my shop next day.
C. I said to you that you can see my shop next day.
D. I said to you that you could see my shop tomorrow.

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

9. Choose the correctly spelt word.
A. embarrass
B. embarass
C. embarras
D. embaras

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

10. Which of the following would you associate with the word “gregarious” correctly?
A. a little tipsy
B. egocentric
C. fond of company
D. markedly rude

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

11. The phrase “palmy days” means
A. old days
B. middle ages
C. bad days
D. prosperous days

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

12. Fill in the blanks in the following sentence and choose your answer from the option given below sentences:
“John got…………….the examination.”
A. up
B. at
C. down
D. through

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

13. निम्नलिखित में से गलत विलोम शब्दयुग्म कौन है ?
A. प्रवेश – नवेश
B. मूक – वाचाल
C. भूत – भविष्य
D. पुरस्कार – तिरस्कार

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

14. ‘आए थे हरि भजन को ओटन लगे कपास’ लोकोक्ति का सही अर्थ है
A. साधुओं की संगती छोड़ देना
B. वाच्छित कार्य को छोड़कर अन्य कार्य में लाग जाना
C. भक्ति छोड़कर व्यापार करने लगना
D. गृहस्थी के झंझटों में फँस जाना

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

15. निम्नलिखित में से कौन कमल का पर्यायवाची नहीं है ?
A. राजीव
B. कुवलय
C. जलद
D. अम्बुज

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

16. ‘स्वयं भू’ शब्द का रथ है
A. स्वावलम्बी
B. स्वतः उत्पन्न
C. सर्वश्रेष्ठ
D. सर्वोपरि

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

17. ‘तल्लीन’ शब्द का संधि विच्छेद होगा
A. तव + लीन
B. तल + लीन
C. ततः + लीन
D. तत् + लीन

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

18. हिन्दी वर्णमाला में उष्म व्यंजन कौन से हैं ?
A. श, ष, स, ह
B. त, थ, द, ध
C. ट, ठ, ड, ढ़
D. च, छ, ज, झ

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

19. ‘सदैव’ शब्द में कौन सी सन्धि है ?
A. यण सन्धि
B. व्यंजन सन्धि
C. वृद्धि सन्धि
D. गुण सन्धि

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

20. निम्नलिखित वाक्यों में से किसमें अकर्मक क्रिया प्रयुक्त है ?
A. शिशु सो रहा है।
B. बालक खेल रहा है।
C. छात्र पढ़ रहा है।
D. छात्रा लिख रही है।

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*