UPSC NDA, NA (I) 2019 Exam Paper 21 April 2019 (Answer Key)

UPSC NDA, NA (I) 2019 Exam Paper 21 April 2019 (Answer Key) : UPSC NDA, NA (I) exam paper held on 21 April 2019 available here with answer key. : UPSC (The Union Public Service Commission) will conduct the National Defence Academy (NDA) & Naval Academy (NA) Examination (1) on April 21, 2019.

UPSC NDA, NA (I) 2019 Exam Paper 2019

SYNONYMS

Directions : Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by four words or group of words. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word/words and mark your response in your Answer Sheet accordingly.


1. Some people complain when they encounter a small misfortune in the course of their thoroughly happy life.

(a) run into
(b) run away
(c) run down
(d) run with

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. This world is full of miseries .
(a) indifferent love
(b) perfect happiness
(c) great suffering
(d) moderate sympathies

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. A glance at a beautiful object gives us delight .
(a) wisdom
(b) happiness
(c) purity
(d) peace

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

4. It is terrible for people to die of starvation .
(a) starch
(b) staple
(c) plenty
(d) hunger

Show Answer

Answer – D

Hide Answer




5. The university has constituted a grievance redressal committee to look into the matter.

(a) depression
(b) complaint
(c) abrasion
(d) gratefulness

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. Rakesh delivered a slanderous speech.
(a) abusive
(b) praiseworthy
(c) moderate
(d) inspiring

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Suddenly, the sky was darkened by a gigantic bird.
(a) winged
(b) small
(c) tiny
(d) enormous

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

8. To abolish poverty would be to destroy the soil upon which mankind produces the virtues conducive to higher civilization
(a) detest
(b) eradicate
(c) nurture
(d) assimilate

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. The Arabs who are not in the cities live in the desert throughout the year, shifting from one oasis to another.
(a) sandbank
(b) mound
(c) dune
(d) spring

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

10. The various facets of life can be found reflected in a large city.
(a) several
(b) similar
(c) valuable
(d) singular

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

SPOTTING ERRORS
Directions : Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

11. Opening his letters, (a)/ reading them carefully and sending for his clerk, (b)/ he dictated answers with them. (c)/ No error. (d)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. He was my school-friend, (a)/ but becoming a great man,(b) / he has grown proud enough to forget his old friends. (c)/ No error. (d)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. Rabindranath Tagore, (a)/ a Nobel laureate and the author of the national anthem, (b)/ found Shantiniketan.(c)/ No error. (d)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

14. The art of printing was introduced into England (a)/ during the reign of Edward IV (b)/ by William Caxton, a native of Kent. (c) No error. (d)

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

15. From thirty years (a) / he devoted himself to public affairs (b)/ without taking a holiday. (c) / No error.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

16. If Ramesh will be promoted (a) / he will get (b) / a higher salary. (c) / No error. (d)

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. My brother goes (a)/ to the office (b) / five day week. (c) / No error. (d)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. If you lend Mohan a pen (a) / he will lend it to someone else (b) / and never you will get it back. (c) / No error. (d)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. One of most widely spread (a) / bad habits (b) / is the use of tobacco. © / No error. (d)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

20. A great part (a) / of Arabia (b) / is desert. (c) / No error. (d)

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*