UPSC NDA, NA (I) 2019 Exam Paper 21 April 2019 (Answer Key)

21. Ramesh is a very dubious character.
(a) shady
(b) suspicious
(c) trustworthy
(d) doubtful

Show Answer

Answer – C

Hide Answer


22. Do not indulge in unmindful activities, please.
(a) vigilant
(b) careless
(c) stupid
(d) fatuous

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

23. He is suffering from a curable disease.
(a) remediable
(b) treatable
(c) terminal
(d) operable

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

24. He was born on a very auspicious day.
(a) propitious
(b) fortunate
(c) ominous
(d) opportune

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

25. He has deeper hostility towards Mohan.
(a) animosity
(b) belligerence
(c) malice
(d) friendship

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

26. His life is rather monotonous.




(a) exciting
(b) dreary
(c) tedious
(d) uneventful

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

27. Macbeth is a morally repulsive character.
(a) abominable
(b) attractive
(c) obnoxious
(d) ugly

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

28. The serene beauty of Kashmir had a soothing effect on his mind.
(a) placid
(b) pleasing
(c) tranquil
(d) turbulent

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

29. Life is transient in nature.
(a) brief
(b) momentary
(c) eternal
(d) short-lived

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

30. Sohan is a vain person.
(a) modest
(b) arrogant
(c) conceited
(d) proud

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

IDIOMS AND PHRASES
Directions : Given below are some idioms/phrases followed by four alternative meanings to each. Choose the response (a), (b), (c) or (d) which is the most appropriate expression.
31. A dark horse
(a) a black coloured horse
(b) a person who wins a race or competition although no one expected him to
(c) a person who keeps secrets
(d) an ignorant person

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

32. A show-stopper
(a) someone who stops the show
(b) someone who organizes the show
(c) a performance that is extremely good
(d) a fashionable person thing

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

33. A jack of all trades
(a) someone who has many skills
(b) a confident and not very serious young man
(c) someone who has hit the jackpot
(d) a great businessman

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

34. Fight tooth and nail
(a) to quarrel with someone
(b) to attack someone with a lot of force
(c) to try hard to prevent something from happening
(d) to try very hard to achieve some

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

35. Fair and square
(a) in an honest way
(b) in a critical way
(c) neither very good nor very bad
(d) in a foolish way

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

FILL IN THE BLANK
Directions : Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or group of words given after the sentence. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.
36. _______ forests prevent erosion.
(a) Lean
(b) Dense
(c) Sparse
(d) Tidy

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

37. Three people were arrested and an illegal arms unit was ______ by the police in a raid.
(a) revealed
(b) searched
(c) discovered
(d) busted

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

38. A woman got into the car and _______.
(a) drove off
(b) broke down
(c) rode in
(d) drove in

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

39. The lecture was not very interesting. In fact I _______ in the middle of it.
(a) showed off
(b) put off
(c) dozed off
(d) plugged off

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

40. The cops ______ murder by kin.
(a) suspect
(b) afford
(c) manage
(d) administer

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*