UPSC NDA, NA (I) 2019 Exam Paper 21 April 2019 (Answer Key)

101. The Sun is seen little before it rises and for a short while after it sets. This is because of
(a) total internal reflection
(b) atmospheric refraction
(c) apparent shift in the direction of Sun
(d) dispersion

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

102. Figure The figure shown above gives the time (t) versus position (x) graphs of three objects A, B and C. Which one of the following is the correct relation between their speeds VA , VB and VC, respectively at any instant (t > 0) ?
(a) VA < VB < VC
(b) VA > VB > VC
(c) VA = VB = VC ≠ 0
(d) VA = VB = VC = 0

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

103. 1 dyne (a unit of force in CGS system, equals to
(a) 103 g cm/s2
(b) 10-3 g cm/s2
(C) 105 kg m/s2
(d) 10-5 kg m/s2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

104.
FIGURE
In the given velocity (V) versus time (t) graph, accelerated and decelerated motions are respectively represented by line segments
(a) CD and BC
(b) BC and AB
(c) CD and AB
(d) AB and CD

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

105. Which one of the following statements regarding a thermos flask is NOT correct?
(a) The walls of flask are separated by vacuum and made of glass which is a poor conductor of heat
(b) The glass walls themselves have shiny surfaces
(c) The surface of inner wall radiates good amount of heat and the surface of outer wall absorbs some of the heat that is radiated from the inner wall.
(d) The cork supports conductors of heat are poor

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

106. ‘Black hole’ is a
(a) huge black star which has zero acceleration due to gravity on its surface
(b) star which has moderate acceleration due to gravity on its surface
(c) star which has collapsed into itself and has large acceleration due to gravity on its surface
(d) star which has collapsed into itself and has zero acceleration due to gravity on its surface

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

107. The formula for conversion between Fahrenheit and Celsius is
°F = X + (1.8x°C)
What is factor X?
(a) 32
(b) 22
(c) 98
(d) 42

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

108. When a beam of white light passes through a glass prism, the colour of light beam that deviates the least is
(a) Blue
(b) Red
(c) Green
(d) Violet

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

109. LIGO stands for
(a) Laser Interferometer Gravitational wave Observatory
(b) Light Interferometer Gravitational wave Observatory
(c) Light Induced Gravity Observatory
(d) Laser Induced Gaseous Optics

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

110. A fuse wire must be
(a) conducting and of low melting point
(b) conducting and of high melting point
(c) insulator and of high melting point
(d) insulator and of low melting point

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

111. Kamarajar Port was commissioned in 2001 to handle thermal coal requirements. It is situated along the coast of which Indian State ?
(a) Andhra Pradesh
(b) Odisha
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

112. Which one of the following Union Territories of India is the smallest in terms of geographical area?
(a) Daman and Diu
(b) Chandigarh
(c) Dadra and Nagar Haveli
(d) Lakshadweep

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

113. Which one of the following can be said to be essentially related to “Polar Front Theory’?
(a) Anticyclone
(b) Tropical Cyclone
(c) Temperate Cyclone
(d) Inter Tropical Convergence

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

114. Brahmaputra and Indus rivers are antecedent rivers. Which one of the following may be the true definition of an antecedent drainage ?
(a) Which follows the initial slope of the Himalaya
(b) Which existed before the Himalayan range came into existence
(c) Which followed the dip or rock beds of the Himalaya
(d) Which followed the strikes of rock beds of the Himalaya

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

115. The Karachi resolution of Congress in 1931 advocated which one of the following issues ?
(a) State shall not own or control key industries and services
(b) State shall handover the key industries and services to the Indian business groups
(c) State should allow the Indian business group to invest fifty per cent of the capital
(d) State shall own or control key industries and services

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

116. The treaty of Schonbrunn (1809) was signed after which one of the following battles?
(a) Battle of Austerlitz
(b) Battle of Tilsit
(c) Battle of Wagram
(d) Battle of Lisbon

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

117. Which of the following statements about The New Model Unions is/are correct?
1. The New Model Unions were formed in the 1850s
2. The New Model Unions were formed in the 1880s
3. The New Model Unions com prised a Labour Party idea
4. The New Model Unions excluded women in the 1920s
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1
(b) 2
(c) 3 and 4
(d) 3 only

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

118. The Truman Doctrine of 1947 was announced to achieve which one of the following ?
(a) Containment of the USSR
(b) Increasing agricultural production in the USA
(c) Offering friendship to Europe
(d) Strengthening the UNO

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

119. Which of the following statements is/are correct?
1. In 1948, Burma was admitted to the United Nations and immediately supported the USA in the Cold War
2. In 1948, Burma joined the United Nations but refused to denounce China as the aggressor in the Korean War
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

120. Who among the following presented ‘The April Theses’ to the Russian people in 1917 ?
(a) Stalin
(b) Trotsky
(c) Bukharin
(d) Lenin

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*