UPSC NDA, NA (I) 2019 Exam Paper 21 April 2019 (Answer Key)

121. Which one of the following statements is NOT correct for the given reaction ?
Fe(s) + CuSO4(aq) → FeSO4(aq) + Cu(s)
(a) Iron is the reducing agent
(b) The solution turns green in colour after the reaction
(c) Copper is a more reactive metal than iron
(d) The reaction is an example of a redox reaction

Show Answer

Answer – C

Hide Answer


122. Which one of the following is an organic acid ?
(a) Hydrochloric acid
(b) Nitric acid
(c) Acetic acid
(d) Sulphuric acid

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

123. Dinitrogen (N2) and dioxygen (O2) are the main constituents of air but they do not react with each other to form oxides of nitrogen because requires initiation
(a) the reaction by a catalyst
(b) oxides of nitrogen are unstable
(c) the reaction is endothermic and requires very high temperature
(d) the stoichiometry of N2 and O2 in air is not ideal for the reaction to take place

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

124. Who among the following has explained the phenomenon of photoelectric effect ?
(a) Max Planck
(b) Albert Einstein
(c) Neils Bohr
(d) Ernest Rutherford

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

125. The equivalent weight of oxalic acid in C2H2O.2H2O is
(a) 45
(b) 63
(c) 90
(d) 126

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

126. Which one of the following is NOT a west flowing river?




(a) Periyar
(b) Bharatpuzha
(c) Pamba
(d) Tamraparni

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

127. Which one of the following rivers was earlier known as “Vitasta”?
(a) Tista
(b) Jhelum
(c) Tungabhadra
(d) Bharatpuzha

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

128. River Sarda drains in the Northern Plains of Uttar Pradesh. Before entering in the Plains, Sarda is known
(a) Saraswati
(b) Bhagirathi
(c) Kali
(d) Pindar

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

129. “Mission Indradhanush” is related to
(a) Bullet train project
(b) Agriculture development
(c) Women empowerment
(d) Full immunization

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

130. Which of the following is/are environ mental effects of Rotation of the Earth?
1. Daily or diurnal rhythm in day light and air temperature
2. Flow path of both air and water are turned consistently in a sideward direction
3. The movement of the tides
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 only

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

131. Who among the following historians have described the Quit India movement as a ‘spontaneous revolution’?
(a) Gordon Johnson
(b) David Arnold
(C) F G Hutchins
(d) Peter Robb

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

The following 3 (three) items consist of two statements, Statement I and Statement II. Examine these two statements carefully and select the correct answer using the code given below:
Code :
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are indivi dually true and Statement II is NOT the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false
(d) Statement I is false but Statement II is true

132.
Statement I : Abul Fazl shaped, represented and articulated the ideas associated with the reign of Akbar
Statement II : The qualities of Abul Fazl impressed Akbar who found the former suitable as an adviser and spokesperson for his policies

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

133.
Statement I : The Kisan manifesto adopted by the All India Kisan Sabha in August 1936 contained radical demands
Statement II : The All India Kisan Sabha was a part of the Congress and maintained close relationship with the Provincial Congress Committees

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

134.
Statement I : The British ruled India through a modern bureaucracy headed by the Indian Civil Service, whose members were recruited through merit based on open competition
Statement II : The Indian Civil Service was based on the whole hearted participation of Indians

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

135. Which one of the following is NOT true in reference to Air mass ?
(a) Air mass forms either in tropical or in polar region
(b) Air mass develops on continents as well as over ocean
(c) Air mass develops in a cyclonic condition
(d) Air mass changes the weather conditions

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

136. National Water Academy, a centre of excellence in training and capacity building in water resource, is located at
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Pune
(d) Chennai

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

137. “Campos” and “Llanos”, Tropical Savanna grasslands are generally found in
(a) Australia
(b) Central Africa
(c) South America
(d) East Asia

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

138. “Viticulture” is a common feature of which one of the following Australian cities?
(a) Adelaide
(b) Darwin
(c) Hobart
(d) Brisbane

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

139. “Shamal” warm and dry wind is a “Local” wind found in
(a) East Asia
(b) West Coast of Africa
(c) Sahara of Africa
(d) Mesopotamia

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

140. “Inversion of Rainfall” is associated with
(a) Orographic rainfall
(b) Convectional rainfall
(c) Cyclonic rainfall (Tropical)
(d) Cyclonic rainfall (Temperate)

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*