UPSC NDA, NA (I) 2019 Exam Paper 21 April 2019 (Answer Key)

141. Who was the author of the book ‘History of British India’?
(a) Charles Grant
(b) John Stuart Mill
(c) James Mill
(d) William Jones

Show Answer

Answer – C

Hide Answer


142. The Azamgarh Proclamation of August 25, 1857 stressed on which one of the following issues ?
(a) Hindu-Muslim divide
(b) Support to the English Government
(c) The return of the Badshahi
(d) The imposition of heavy Jumas (revenue demand)

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

143. Which Viceroy had made the observation, “It’s a beautiful world if it wasn’t for Gandhi ……..” ?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Wavell
(c) Lord Mountbatten
(d) Lord Willingdon

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

144. Which Indian businessman favoured ‘healthy capitalism’ in helping Gandhiji to work towards a ‘common object’?
(a) Ghanshyam Das Birla
(b) Ambalal Sarabhai
(c) Sir Biren Mookerjee
(d) T. T. K. Krishnamachari

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

145. The art piece “In Memoriam” was a creation of which one of the following European painters?
(a) Thomas Jones Barker
(b) Joseph Noel Paton
(c) Thomas Daniell
(d) Charles D’Oyly

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

146. Which one of the following can charge an insulator?




(a) Current electricity
(b) Static electricity
(c) Magnetic field
(d) Gravitational field

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

147. At 20°C, the speed of sound in water is approximately
(a) 330 m/s
(b) 800 m/s
(c) 1500 m/s
(d) 5000 m/s

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

148. Which one of the following could be the melting point of iron ?
(a) 25°C
(b) 37°C
(c) 500°C
(d) 1500°C

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

149. Let us consider a copper wire having radius r and length l. Let its resistance be R. If the radius of another copper wire is 2r and the length is l/2 then the resistance of this wire will be
(a) R
(b) 2R
(c) R/4
(d) R/8

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

150. Basic scientific principle behind a nuclear reactor is
(a) Nuclear fusion
(b) Controlled nuclear fusion
(c) Uncontrolled nuclear fission
(d) Controlled nuclear fission

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*