UPSSSC जूनियर इंजीनियर भर्ती परीक्षा - 2016

UPSSSC जूनियर इंजीनियर भर्ती परीक्षा – 2016

Direction (41-45) : in these questions, choose the word similar in meaning to the word given.

41. resentment-

A. annoyance
B. anger

C. disagreement
D. dismissal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

42. contradict-
A. request politely
B. deny emphatically
C. talk abusively
D. contempt

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

43. adhere-
A. act reluctantly
B. give allegiance
C. waver frequently
D. read promptly

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

44. vindictive-
A. cruel
B. harsh
C. revengeful
D. rude

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

45. explicit-

A. immediate
B. plainly stated
C. marbed
D. revealing the secret

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Direction (46-50) : out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

46. A group of three powerful people
A. trio
B. tritium
C. trivet
D. trimuvirate

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

47. Science regarding principal of classification.
A. taxidermy
B. taxonomy
C. taxioology
D. classicology

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

48. An inscription on a tomb-
A. espionage
B. epilogue
C. epitaph
D. elergy

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

49. Loss of memory-
A. ambrosia
B. amnesia
C. insomnia
D. forgetting

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

50. An object or portion serving as a sample-
A. specification
B. spectre
C. spectable
D. specimen

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Direction (51-55) : out of the four alternative suggested. Select one which best express the same sentence in active/passive voice.

51. The waiter filled the glasses with water
A. the glass was filled the water by the waiter
B. the glasses were filled with water by the waiter
C. the waiter was filled the glasses with water
D. the water were filled in the glasses by waiter

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

52. The took the dog for a walk.
A. the dog was taken for a walk by her
B. the dog took a walk by her
C. the dog took a walk by her
D. the dog was took for a walk

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

53. The will laugh at you.
A. you can be laughed at by them
B. you may be laughed at be them
C. you will be laughed at by them
D. you will have been laughed at by them

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

54. There her face was bowed.
A. then she was being bowed her face
B. her face was bowed by them
C. then she bowed her face
D. her face has been bowed.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

55. Our task had been completed before sunset.
A. we completed our task before sunset
B. we have completed our task before
C. we complete our task before sunset
D. we had completed our task before sunset

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Direction (56-60) : in these question for alternatives are given for the idiom/phrases given below. Choose the alternative which which best expresses the meaning of it.

56. To have an axe to grind-
A. a private ent to serve
B. to fail to arouse interest
C. to have no result
D. to work for both side

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

57. He left the town under a cloud-
A. of his accord
B. in disgrace
C. with heavy heart
D. when it was raining

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

58. To cut one short-
A. to love one
B. to insult one
C. to criticise one
D. to interrput one

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

59. Turn up-
A. twist
B. appear
C. hurt
D. wind

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

60. Part and parcel-
A. unnecessary part
B. partly
C. essential element
D. large part

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*