UPSSSC Assistant Teacher Exam Paper - 6 January 2019 (Answer Key)

UP Assistant Teacher Exam Paper – 6 January 2019 (Answer Key)

81. “पितृस्यसा’ का अर्थ है।
(1) बुआ
(2) चाची
(3) ताई
(4) मौसी

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer


82. ‘गम्’ धातु लृट् लकार मध्यमपुरुष बहुवचन का रूप है
(1) गमिष्यतः
(2) गमिष्यथः
(3) गमिष्यथ
(4) गमिष्यावः

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

83. माहेश्वर सूत्रों की संख्या है।
(1) 14
(2) 13
(3) 15
(4) 10

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

84. ‘गाः’ पद में विभक्ति वचन है।
(1) प्रथमा बहुवचन
(2) द्वितीया बहुवचन
(3) पंचमी एकवचन
(4) सप्तमी एकवचन

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

85. ‘हसन्ती’ पद में प्रत्यय हैं।
(1) क्तिन्
(2) क्त
(3) शतृ
(4) ल्युट्

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

Direction (Q. Nos. 86 and 87): Read the passage given below and answer the questions that follow.
Poverty is cruel, but it is curable. The only known cure is economic pragmatism instead of woolly ideology. In the field of economics, the tree of ideology has never bore any fruit. We have countless chances for development. Opportunities multiply when they are seized; they die when neglected. We have barely potential for tapped our immeasurable growth. Immense manpower, superb skills and enterprise are to India what oil is to the Middle East. The only difference is that the oil will be depleted one day, but our human resources will never be.




86. Which of the following is most opposite in meaning of the word ‘deplete’ as used in the passage?
(1) Regenerate
(2) Empty
(3) Quench
(4) Inflate

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

87. According to the author, ideology in the context of economics
(1) is the most important consideration
(2) has barely yielded any result
(3) is not a futile consideration
(4) has proved to be a basic requirement

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

88. Fill in the blank with the correct pronoun in the following sentence :
One should love _______ country.
(1) his
(2) her
(3) one’s
(4) my

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

89. The number of vowel and consonant sounds in English is indicated respectively by
(1) 22, 22
(2) 5, 39
(3) 10, 34
(4) 20, 24

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

90. Identify the direct narration of the given sentence:
Atul informed his friend that he could make use of his bike while
he was away.
(1) Atul said to his friend, “You will make use of my bike while I was away.”
(2), Atul said to his friend, “Use my bike while I go away
(3) Atul said to his friend, “You can make use of my bike while I am away.”
(4) Atul asked his friend, “Will you make use of my bike while I am away?”

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

91. Identify the parts of speech of the underlined word in the following sentence :
He is intelligent enough to solve this sum.
(1) Adverb
(2) Adjective
(3) Preposition
(4) Noun

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

92. Find out the subject in the following sentence:
On the top of the hill lives a hermit.
(1) the hill
(2) a hermit
(3) On the top
(4) On the top of the hill

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

93. In the following sentence, change the verb to the past tense :
She hides her face for shame.
(1) hidden
(2) hide
(3) hid
(4) hidded

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

94. Identify the type of the sentence given below :
How well she sings!
(1) Declarative
(2) Imperative
(3) Interrogative
(4) Exclamatory

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

95. Which of the following sentences is correct?
(1) He is an European citizen.
(2) An one rupee note is rare to find.
(3) I donated an unit of blood.
(4) An FIR was lodged against him.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

96. भारतीय राष्ट्रीय काँग्रेस के अधम मुस्लिम अध्यक्ष थे।
(1) अबुल कलाम आज़ाद
(2) रफी अहमद किदवई
(3) बदरुद्दीन तैय्यबनी
(4) हकीम अजमल खाँ

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

97. साइमन कमीशन के विरुद्ध प्रदर्शन में लाठी चार्ज से लगी चोटों से किस नेता की मृत्यु हुई।
(1) लाला लाजपत राय
(2) गोविन्द बल्लभ पंत
(3) डॉ. सत्यपात
(4) डाॅ. किचलू

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

98. लोक सभा द्वारा पारित धन विधेयक को राज्य सभा विचार-विमर्श के लिए अधिकतम कितने दिनों तक रख सकता है।
(1) 10 दिन
(2) 12 दिन
(3) 14 दिन
(4) 16 दिन

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

99. प्रायद्वीपीय भारत का सबसे दक्षिणी बिन्दु, कन्याकुमारी, स्थित है
(1) कर्क रेखा के उत्तर में
(2) मकर रेखा के दक्षिण में
(3) भूमध्य रेखा के उत्तर में
(4) भूमध्य रेखा के दक्षिण में

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

100. निम्नलिखित समुद्री धाराओं में से कौन-सी अटलांटिक महासागर की धारा नहीं है।
(1) अगुलहास धार
(2) लेब्राडोर धारा
(3) फ्लोरिडा धारा
(4) कनारी धारा

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

You may also like :

5 Comments

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*