UPSSSC PET exam paper 16 October 2022 - Shift 1 Answer Key

UPSSSC PET exam paper 16 October 2022 – Shift 1 Answer Key

UPSSSC PET exam paper 16 October 2022 Shift 1 Answer Key : UPSSSC PET exam paper 16 October 2022 with Answer Key. Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission Preliminary Eligibility Test (UPSSSC PET) is conducted today on October 16, 2022 in Uttar Pradesh state. UPSSSC PET Exam 2022 shall be conducted on 15th and 16th October 2022 and this examination will be organized in two shifts on both the days.

Exam :- UPSSSC PET exam 2022
Exam Organiser :- Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission (UPSSSC)
Exam Shift :- First Shift
Exam Date :- 16/10/2022
For 15 October First Shift paper – Click Here
For 15 October Second Shift paper – Click Here

UPSSSC PET exam paper 16 October 2022 – Shift 1

1. निम्नलिखित में से किस अधिनियम ने बैंकों के राष्ट्रीयकरण के लिए शर्ते निर्धारित की ?
(A) बैंकिंग कंपनियाँ (उपक्रमों का अधिग्रहण और हस्तांतरण) अधिनियम, 1970
(B) भारतीय रिजर्व बैंक (सार्वजनिक स्वामित्व में हस्तांतरण) अधिनियम
(C) बैंकिंग विनियमन अधिनियम
(D) इनमें से कोई नहीं

Which among the following Act laid down the conditions for nationalisation of Banks?
(A) Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act, 1970
(B) Reserve Bank of India (Transfer to Public Ownership) Act
(C) Banking Regulation Act
(D) None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. 1991 में नई आर्थिक नीति (एन.ई.पी.) के तहत उदारीकरण और निजीकरण की पहल का प्राथमिक परिणाम निम्नलिखित में से कौन सा था ?
(A) राजकोषीय नीति सुधार
(B) मौद्रिक नीति सुधार
(C) वैश्वीकरण
(D) इनमें से कोई नहीं
Which among the following was the primary outcome of the liberalisation and privatisation initiatives under the New Economic Policy (NEP) in 1991 ?
(A) Fiscal policy reforms
(B) Monetary policy reforms
(C) Globalisation
(D) None of these

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. निम्नलिखित में से किसे भारत में हरित क्रांति के जनक के रूप में जाना जाता है ?
(A) डॉ. अरुण कृष्णन
(B) एम.एस.स्वामीनाथन
(C) वर्गीज कुरियन
(D) सैम पित्रोदा
Who among the following is known as the father of green revolution in India ?
(A) Dr. Arun Krishnan
(B) M.S. Swaminathan
(C) Verghese Kurien
(D) Sam Pitroda

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

4. भारतीय संविधान के लिए DPSP (राज्य नीति के निदेशक सिद्धांत) निम्नलिखित में से किस संविधान से प्रेरित थे?
(A) यू.एस.ए.
(B) फ्रांस
(C) आयरलैंड
(D) इनमें से कोई नहीं
DPSP (Directive Principles of State Policy) for Indian Constitution was inspired by which among the following Constitutions?
(A) USA
(B) Francc
(C) Ireland
(D) None of these

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. भारतीय संविधान के अनुच्छेद 19 में कौन सा अधिकार शामिल है ?
(A) संवैधानिक उपचारों का अधिकार
(B) वाक् और अभिव्यक्ति स्वातंत्र्य का अधिकार
(C) शोषण के विरुद्ध अधिकार
(D) धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार

Article 19 of the Indian Constitution includes which rights ?
(A) Right to constitutional remedies
(B) Right to freedom of speech and expression
(C) Right against exploitation
(D) Right to freedom of religion.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. संसदीय प्रणाली में कार्यपालिका किसके प्रति उत्तरदायी होती है ?
(A) विधान-मंडल
(B) जनता
(C) न्यायपालिका
(D) इनमें से कोई नहीं
In a parliamentary system, to whom the executive is responsible ?
(A) The legislature
(B) The people
(C) The judiciary
(D) None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय संविधान की मुख्य विशेषता नहीं है ?
(A) लिखित और विस्तृत संविधान
(B) द्वि-स्तरीय सरकार
(C) एकल नागरिकता
(D) सार्वभौमिक वयस्क मताधिकार
Which among the following is not a salient feature of Indian Constitution ?
(A) Written and Detailed Constitution
(B) Two-tier Government
(C) Single Citizenship
(D) Universal Adult Franchise

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

8. एक हॉर्स पावर लगभग कितने वाट के बराबर होता है ?
(A) 746 वाट
(B) 748 वाट
(C) 756 वाट
(D) इनमें से कोई नहीं
One horsepower is equal to approximately how many watts ?
(A) 746 waits
(B) 748 watts
(C) 756 watts
(D) None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. निम्नलिखित में से कौन सी एक रासायनिक अभिक्रिया नहीं है ?
(A) कोयले का जलना
(B) भोजन का पाचन
(C) कागज का जलना
(D) पानी का भाप में रूपांतरण
Which of the following is not a chemical reaction ?
(A) Burning of coal
(B) Digestion of food
(C) Burning of paper
(D) Conversion of water into steam

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

10. पायरिया निम्न में से किसका रोग है ?
(A) नाक
(B) मसूड़ों
(C) हृदय
(D) फेफड़ों
Pyorrhoea is a disease of which of the following?
(A) Nose
(B) Gums
(C) Heart
(D) Lungs

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. फ्लोएम एक ऊतक है, जो निम्नलिखित में से किसमें पाया जाता है ?
(A) पौधों
(B) स्तनधारियों
(C) जानवरों के प्रजनन अंगों
(D) कीटों
Phloem is a tissue found in which among the following ?
(A) Plants
(B) Mammals
(C) Reproductive organs of animals
(D) Insects

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. भारत की पंचायती राज व्यवस्था में कितने स्तर हैं ?
(A) एक स्तर
(B) तीन स्तर
(C) दो स्तर
(D) चार स्तर
How many tiers are there in the Panchayati Raj System of India ?
(A) One tier
(B) Three tiers
(C) Two tiers
(D) Four tiers

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. निम्नलिखित में से कौन सा भिन्न सबसे बड़ा है ?
Which of the following fractions is the largest ?
(A) 13/16
(B) ⅞
(C) 31/40
(D) 63/80

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. question number 14
(A) 2.35
(B) 4.35
(C) 3.35
(D) 5.35

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

15. 19 का कितना प्रतिशत 7.6 है ?
(A) 40 प्रतिशत
(B) 48 प्रतिशत
(C) 60 प्रतिशत
(D) 35 प्रतिशत
What percent of 19 is 7.6 ?
(A) 40 percent
(B) 48 percent
(C) 60 percent
(D) 35 percent

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

16. 60 से 80 के बीच की सभी अभाज्य संख्याओं का औसत है:
The average of all prime numbers between 60 to 80 is :
(A) 70.2
(B) 72.2
(C) 71.2
(D) 73.2

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17.question number 17
(A) 2.35
(B) 2.25
(C) 1.35
(D) 1.25

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

18. निम्नलिखित में से कौन सा एसिड कार बैटरी में प्रयोग किया जाता है ?
(A) एसीटिक एसिड
(B) हाइड्रोक्लोरिक एसिड
(C) नाइट्रिक एसिड
(D) सल्फ्यूरिक एसिड
Which among the following acid is used in car battery ?
(A) Acetic acid
(B) Hydrochloric acid
(C) Nitric acid
(D) Sulphuric acid

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

19. ‘श्वेत’ और ‘स्वेद’ का अर्थ है:
(A) स्वक्ष और पसीना
(B) सफ़ेद और मनमाना
(C) सफ़ेद और पसीना
(D) निजी और सफ़ेद

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

20. ‘ख़ाक में मिलना’ – मुहावरे का अर्थ है :
(A) सब कुछ नष्ट हो जाना ।
(B) बेचैन या परेशान होना ।
(C) दबी हुई बात फिर से उभरना ।
(D) अकड़ में रहना ।

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*