UPSSSC Upper / Lower Division Assistant and Supply Inspector Exam 17 July 2022

UPSSSC Upper / Lower Division Assistant and Supply Inspector Exam 17 July 2022

UPSSSC Upper / Lower Division Assistant and Supply Inspector Exam 17 July 2022 (Answer Key) : UPSSSC LDA Upper / Lower Division Assistant and Supply Inspector Exam 17 July 2022 with answer key.  UPSSSC Upper Division Assistant / Lower Division Assistant and Supply Inspector Exam held on 17/07/2022 in Uttar Pradesh state conducted by UPSSSC (Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission). UPSSSC UDA / LDA and Supply Inspector Exam 17 July 2022 with answer key.

Exam Name :- UPSSSC Upper / Lower Division Assistant and Supply Inspector Exam 2022
Post :- Upper / Lower Division Assistant and Supply Inspector (अवर वर्ग सहायक / प्रवर वर्ग सहायक और पूर्ति निरीक्षक)
Exam Organiser :- UPSSSC (Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission)
Exam Date :- 17/07/2022
Time :- 10 AM to 12 PM
Total Question :- 100

UPSSSC Upper / Lower Division Assistant and Supply Inspector Exam 2022

1. 1875 के अलीगढ़ आंदोलन से किसका नाम जुड़ा है ?
(A) मोहम्मद अली जिन्नाह
(B) दादाभाई नौरोजी
(C) हकीम अजमल खान
(D) सर सैय्यद अहमद खान

Whose name is associated with Aligarh Movement of 1875 ?
(A) Mohammad Ali Jinnah
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Hakim Azmal Khan
(D) Sir Sayyed Ahmed Khan

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

2. कनिष्क के शासनकाल के दौरान निम्नलिखित में से कौन सी बौद्ध संगीति आयोजित की गई थी ?
(A) पहली
(B) दूसरी
(C) चौथी
(D) पाँचवीं
Which of the following Buddhist Councils was held during the reign of Kanishka ?
(A) First
(B) Second
(C) Fourth
(D) Fifth

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. किस राजा के प्रशासन में “अष्टप्रधान” मंत्रिपरिषद पाई गई थी ?
(A) कृष्णदेव राय
(B) चंद्रगुप्त मौर्य
(C) शिवाजी
(D) अशोक
In administration of which King, “Astapradhan”, the council of ministers was found?
(A) Krishna Dev Ray
(B) Chandragupta Maurya
(C) Shivaji
(D) Ashoka

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

4. भारतीय राष्ट्रीय काँग्रेस के उस अधिवेशन के स्थान का नाम बताइए जहाँ ‘पूर्ण स्वराज’ को अपना अंतिम लक्ष्य घोषित किया गया था।
(A) लाहौर
(B) कलकत्ता
(C) बंबई
(D) सूरत
Name the venue of the session of the Indian National Congress where ‘Poorna Swaraj’ was declared as its ultimate goal.
(A) Lahore
(B) Calcutta
(C) Bombay
(D) Surat

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. निम्नलिखित में से किस लड़ाई में मुख्य विरोधियों को सही ढंग से नहीं बताया गया है ?
(A) पानीपत की पहली लड़ाई – बाबर और इब्राहिम लोदी
(B) पानीपत की दूसरी लड़ाई – टीपू सुल्तान और मराठा
(C) हल्दीघाटी का युद्ध – महाराणा प्रताप और अकबर
(D) इनमें से कोई नहीं

In which of the following battles are the main opponents not correctly stated ?
(A) First Battle of Panipat – Babur and Ibrahim Lodhi
(B) Second Battle of Panipat – Tipu Sultan and Marathas
(C) Battle of Haldighati – Maharana Pratap and Akbar
(D) None of these

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. असहयोग आंदोलन क्यों बंद कर दिया गया ?
(A) चौरीचौरा घटना के कारण
(B) काकोरी घटना के कारण
(C) लोगों की मौत के कारण
(D) जलियाँवाला बाग हत्याकांड के कारण
Why was the Non-Cooperation Movement called off?
(A) Due to ChauriChaura Incident
(B) Due to Kakori Incident
(C) Due to death of people
(D) Due to Jallianwala bagh massacre

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. निम्नलिखित में से महात्मा गांधी का कौन सा सत्याग्रह नील कृषकों की समस्याओं से जुड़ा था ?
(A) खैड़ा सत्याग्रह
(B) बारडोली सत्याग्रह
(C) चंपारण सत्याग्रह
(D) दांडी मार्च
Which of the following Satyagrahas of Mahatma Gandhi was associated with the problems of Indigo farmers ?
(A) Khaira Satyagraha
(B) Bardoli Satyagraha
(C) Champaran Satyagraha
(D) Dandi March

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रपति को पद की शपथ दिलाता है ?
(A) लोक सभा अध्यक्ष
(B) भारत के मुख्य न्यायाधीश
(C) भारत के प्रधानमंत्री
(D) भारत के उपराष्ट्रपति
Who of the following administers the oath of office to the President ?
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Chief Justice of India
(C) Prime Minister of India
(D) VicePresident of India

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. भारत के संविधान में ____ अनुसूचियाँ हैं ।
The Constitution of India contains ____ schedules.
(A) 9
(B) 8
(C) 10
(D) 12

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

10. भारत के संविधान की प्रस्तावना को कहा जाता है
(A) आमुख
(B) प्रलेख
(C) राज्य नीति के निदेशक सिद्धांत
(D) संविधान की मुख्य विशेषताएँ
The introduction of the Constitution of India is called
(A) Preamble
(B) Document
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Main Features of the Constitution

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

11. लोक सभा के चुनाव के लिए अर्हता प्राप्त करने के लिए न्यूनतम आयु क्या होनी चाहिए ?
(A) 25 साल
(B) 35 साल
(C) 21 साल
(D) इनमें से कोई नहीं
What should be the minimum age to qualify for election of the Lok Sabha ?
(A) 25 years
(B) 35 years
(C) 21 years
(D) None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. _____ भारतीय संविधान में ‘मौलिक अधिकार’ की अवधारणा का स्रोत है।
(A) यू.एस.ए.
(B) तत्कालीन यूएसएसआर
(C) यू.के.
(D) जापान
_____ is the source of concept of ‘Fundamental Right’ in Indian Constitution.
(A) U.S.A.
(B) Erstwhile USSR
(C) U.K.
(D) Japan

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

13. भारतीय संविधान के स्वतंत्रता, समानता और बंधुत्व के आदर्श कहाँ से लिए गए थे ?
(A) फ्रांसीसी संविधान
(B) ग्रीक संविधान
(C) रूसी संविधान
(D) अमेरिकी संविधान
The ideals of Liberty, Equality and Fraternity of Indian Constitution were borrowed from the
(A) French Constitution
(B) Greek Constitution
(C) Russian Constitution
(D) American Constitution

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

14. निम्नलिखित में से कौन भारत के संविधान की मुख्य विशेषता नहीं है ?
(A) त्रिस्तरीय सरकार
(B) सार्वभौमिक वयस्क मताधिकार
(C) राज्य नीति के निदेशक सिद्धांत
(D) सबसे छोटा लिखित संविधान
Which one of the following is not a salient feature of the Constitution of India ?
(A) Threetier government
(B) Universal adult franchise
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Shortest Written Constitution

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

15. कैबिनेट मिशन योजना के तहत गठित अंतरिम सरकार का नेतृत्व किसने किया ?
(A) डॉ. राजेंद्र प्रसाद
(B) जवाहरलाल नेहरू
(C) सरदार वल्लभभाई पटेल
(D) राजगोपालाचारी
Who headed the interim government formed under the Cabinet Mission Plan ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) Rajagopalachari

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. पंचायतों को संवैधानिक दर्जा किस अनुच्छेद के तहत दिया गया था ?
(A) अनुच्छेद 223
(B) अनुच्छेद 236
(C) अनुच्छेद 243
(D) इनमें से कोई नहीं
Under which article constitutional status was given to panchayats?
(A) Article 223
(B) Article 236
(C) Article 243
(D) None of these

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. वन अनुसंधान संस्थान कहाँ स्थित है ?
(A) दिल्ली
(B) भोपाल
(C) देहरादून
(D) मुंबई
Where is the Forest Research Institute located ?
(A) Delhi
(B) Bhopal
(C) Dehradun
(D) Mumbai

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. भारत में एक वित्तीय वर्ष की अवधि है
(A) 1 जनवरी – 31 दिसंबर
(B) 1 मार्च – 30 अप्रैल
(C) 1 अप्रैल – 31 मार्च
(D) इनमें से कोई नहीं
The period of a Financial Year in India is
(A) 1st January – 31st December
(B) 1st March – 30th April
(C) 1st April – 31st March
(D) None of these

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. बंदी प्रत्यक्षीकरण भारतीय संविधान के किस भाग से संबंधित है ?
(A) प्रस्तावना
(B) मौलिक कर्तव्य
(C) राज्य नीति के निदेशक सिद्धांत
(D) मौलिक अधिकार
Habeas Corpus is associated with which part of the Indian Constitution ?
(A) Preamble
(B) Fundamental Duties
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Fundamental Rights

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. निम्नलिखित में से किस स्थान पर भागीरथी और अलकनंदा नदी मिलकर गंगा नदीका निर्माण करती हैं ?
(A) कर्णप्रयाग
(B) देव प्रयाग
(C) रुद्रप्रयाग
(D) गंगोत्री
At which of the following places, do Bhagirathi and Alaknanda River join to form Ganga River ?
(A) Karna Prayag
(B) Dev Prayag
(C) Rudra Prayag
(D) Gangotris

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*