UPTET 2022 Paper 1 Answer Key 23 January 2022 - Part 2 ( Sanskrit )

UPTET 2022 Paper 1 Answer Key 23 January 2022 – Part 2

UPTET 2022 Paper 1 Answer Key 23 January 2022 – Part 2 ( Sanskrit ) : UPTET 2022 Paper 1 Answer Key 23 January 2022 – Part 2 ( Sanskrit ) exam answer key. Paper 1 is applicable for Primary Teachers (class 1 to 5), there will be a total of 150 questions in the exam for a total of 150 marks. UPTET Exam 2022 part 2 ( Sanskrit ) available here with answer key. You can also check other parts answer key here – UPTET 2022 Paper 1 Exam Answer Key 23 January 2022.

Exam :- UPTET Exam 2022
Paper :- Paper 1 (level 1 – Primary Teachers (class 1 to 5))
Part :- PART – 2 Sanskrit
Exam Organiser :- UPBEB (Uttar Pradesh Basic Education Board)
Exam Date :- 23.01.2022
Exam Time :- 10 AM to 12:30 PM

UPTET 2022 Paper 1 Exam Answer Key 23 January 2022 (level 1)

भाग – II/PART – II
संस्कृत / SANSKRIT

61. ‘मैं ऐसा मानता हूँ’ का अनुवाद होगा
(1) अहम् एवं मान्ये
(2) अहम् एवं मानयामि
(3) अहम् एवं मन्ये
(4) अहम् एवं मानामि

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

62. ‘मैं बाजार जाता हूँ’ का संस्कृत में कर्मवाच्य वाक्य होगा
(1) अस्माभिः आपणं गम्यते
(2) मह्यं गम्यते आपणम्
(3) मया आपणं गम्यते
(4) अहं आपणं गच्छामि

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

63. ‘पच्’ धातु का ‘क्त’ प्रत्यय लगकर रूप बनेगा
(1) पाक:
(2) पक्तः
(3) पक्वः
(4) पचितः

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

64. पञ्चनवति संख्या है ।
(1) 905
(2) 590
(3) 95
(4) 59

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

65. अव्यय शब्द-समूह है
(1) नमः, सह, ज्येष्ठः
(2) सर्वत्र, अधुना, उपरि
(3) अत्र, तत्र, तस्य
(4) सा, ते, यूयम्

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

66. बाह्य प्रयत्नों की संख्या है
(1) आठ
(2) ग्यारह
(3) पाँच
(4) दो

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

67. ‘मनोरथः’ उदाहरण है
(1) प्रकृतिभाव का
(2) विसर्ग सन्धि का
(3) व्यञ्जन सन्धि का
(4) स्वर सन्धि का

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

68. दान के कर्म के द्वारा कर्ता को सन्तुष्ट करने वाला सम्प्रदान कारक का सूत्र है
(1) स्पृहेरीप्सितः
(2) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(3) कर्मणा यमभिप्रेति सः सम्प्रदानम्
(4) चतुर्थी सम्प्रदाने

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

69. अन्तःस्थ वर्ण हैं
(1) विसर्ग तथा अनुनासिक
(2) यण् (य् व् र् ल्)
(3) अण् (अ इ उ)
(4) श् ष् स् ह

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

70. ‘मुझे संस्कृत अच्छी लगती है’ – इसका संस्कृत में अनुवाद क्या है ?
(1) मया संस्कृतं रोचते ।
(2) मह्यं संस्कृतं रोचते ।
(3) माम् संस्कृतं रुचिकरम् ।
(4) अहं संस्कृतं भाति ।

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

71. संस्कृत-साहित्य में किस कवि की रचना को ‘विद्वदौषधम् कहा गया है ?
(1) श्रीहर्ष
(2) कालिदास
(3) भास
(4) भारवि

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

प्रस्तुत गद्यखण्ड के आधार पर प्रश्न सं. 72 से 74 तक के प्रश्नों के सही उत्तर दीजिए।
अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा प्रश्नान् उत्तरत् ।
एकस्मिनवसरे कदाचित् लक्ष्मी; पार्वतीम् अवदत् प्रेम्वा- “गौरि स्वपत्यु; नाम उच्यताम् । अन्यथा अहं क्रीडाब्जेन भवतीं ताडयेयम् ।” इति । तदा पार्वती अवदत्- “मम पत्युः नाम शिवः’ इति । शिवपदस्य अन्यार्थः शृगालः इत्यर्थं मत्त्वा लक्ष्मी; अपृच्छत् । “किं भवत्याः वतिः शृगालः ?” इति । “मम पतिः स्थाणुरिति निर्दिश्यते’ इति उक्तवर्ती पार्वतीं । लक्ष्मीः अवदत्-किं सः स्तम्भः ? इति । “सः अस्ति पशुपतिः” इति अवदत् पार्वती । “तन्ताम सः पशून चारयति इत्यर्थः” इति अवदत् लक्ष्मीः । एतादृशः लक्ष्मी-पार्वत्योः संलापः सर्वेषां मङ्गलाय भवतु ।

72. शिवपदस्य अन्यार्थः कः ?
(1) पशुः
(2) स्थाणुः
(3) शृगाल:
(4) स्तम्भः

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

73. गद्यखण्डे कया प्रश्नः पृच्छ्यते ?
(1) दुर्गया
(2) लक्ष्म्या
(3) पार्वत्या
(4) गौर्या

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

74. कयोः संलापः सर्वेषां मङ्गलाय भवतु ?
(1) गौर्याः
(2) लक्ष्मी-पार्वत्यो
(3) पार्वत्याः
(4) लक्ष्म्याः

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

75. इनमें से कौन प्रत्याहार नहीं है ?
(1) ल
(2) र
(3) हल्
(4) अल्

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

76. ‘शिशुः मोदकाय रोदिति’ उदाहरण है
(1) हितयोगे च का
(2) रूच्यर्थानां प्रीयमाण: का
(3) तादयं चतुर्थी वाच्या का
(4) स्पृहेरीप्सितः का

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

77. ‘उच्चैः ‘ उदाहरण है
(1) इनमें से कोई नहीं
(2) अलिङ्ग का
(3) अनियतलिङ्ग का
(4) नियतलिङ्ग का

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

78. ऊष्म वर्गों का बोधक प्रत्याहार है
(1) जश्
(2) हश्
(3) शल
(4) यण

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

79. ‘पठानि’ रूप है
(1) पठ् धातु लिङ् लकार उत्तमपुरुष एकवचन
(2) पठ् धातु लोट् लकार उत्तमपुरुष एकवचन
(3) पठ् धातु लिट् लकार उत्तमपुरुष एकवचन
(4) पठ् धातु लट् लकार उत्तमपुरुष एकवचन

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

80. ‘क्ष’ मिलकर बना है
(1) च और श् से
(2) च और छ से
(3) क् और छ से
(4) क् और ष से

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

81. ‘उन्यासी’ की संस्कृत संख्या नहीं है
(1) एकोनसप्ततिः
(2) एकोनाशीतिः
(3) ऊनाशीतिः
(4) नवसप्ततिः

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

82. दिन भर में पाठ पढ़ डाला इस वाक्य का अनुवाद है
(1) दिनाय पाठः पठितः
(2) दिनेन पाठः पठितः
(3) दिने पाठः पठितः
(4) दिनपर्यन्तं पाठः अपठत्

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

83. ‘उपकृष्णम्’ में कौन समास है ?
(1) द्वन्द्व
(2) अव्ययीभाव समास
(3) कर्मधारय
(4) तत्पुरुष

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

84. 32 संख्या के लिए संस्कृत शब्द है
(1) द्वौत्रिंशत्
(2) द्वात्रिंशत्
(3) द्वित्रिंशत्
(4) द्वाधिकत्रिंशत्

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

85. ‘पति’ शब्द का सप्तमी, एकवचन रूप होगा
(1) पतौ
(2) पत्यौ
(3) पत्याम्
(4) पते

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

86. ‘अट्’ प्रत्याहार के वर्ण हैं
(1) अ उट्
(2) ए ओ तथा ह य् ट्
(3) अ इ उट
(4) स्वर तथा ह् य् व् र

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

87. ‘कारकः’ में यदि प्रकृति है ‘कृ’, तो प्रत्यय है
(1) ल्युट्
(2) ण्वुलू
(3) तृच
(4) घञ्

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

88. अव्ययीभाव समास का उदाहरण है
(1) पीताम्बरः
(2) राजपुरुषः
(3) अधिहरि
(4) द्वादश

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

89. निम्न में कौन ‘चतुर्विंशतिसाहस्रीसंहिता’ के नाम से ख्यात है?
(1) बृहदारण्यकोपनिषद्
(2) ब्रह्माण्ड पुराण
(3) महाभारत
(4) रामायण

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

90. इनमें से कौन संयुक्त व्यंजन है ?
(1) भ
(2) झ
(3) ज्ञ
(4) ख

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

See other part – 

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*