UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 1 English (Answer Key)

UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 1 English part 3 (Answer Key): UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 1 English language (Part 3) with Answer Key. UPTET exam paper 8/01/2020 – Paper 1 Morning shift Part 3 (English) with Answer Key available. Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test (UPTET) Primary Level Paper 1 available here.

Exam Paper: UPTET exam paper 8 January 2020 (Paper 1) Primary Level
Exam Organiser: UP Deled (UPDELED)
Exam Part: Part 3 (English)
Exam Date: 08/01/2020
Total Question: 30
Note: प्रश्नों के उत्तर विभाग द्वारा 14 जनवरी 2020 को जारी आधिकारिक उत्तर कुंजी (Official Answer key) के अनुसार हैं। 

UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 1

भाग – III/PART – III
भाषा – II : अंग्रेजी/ Language – II : ENGLISH

61. Which of the following alternatives is grammatically correct ?
(1) All these man are gentle.
(2) All this men are gentle.
(3) All these men are gentle.
(4) All these mans are gentle.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

62. Fill in the blank with appropriate preposition :
He came to me ______ midnight.
(1) on
(2) at
(3) in
(4) upon

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

63. Which of the following sentence does not have an adjective clause ?
(1) I met him where he lived.
(2) I love the man who is truthful.
(3) The man who is truthful is loved by all.
(4) I met him in Prayagraj which is a holy city.

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

64. Fill in the blank with correct preposition :
He is junior _____ me.
(1) with
(2) from
(3) than
(4) to

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

65. Fill in the blank with correct conjunction :
Either he is mad _____ he feigns madness.

(1) nor
(2) so
(3) and
(4) or

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

66. Which of the following sentences is in Passive voice ?
(1) Some boys were helping the wounded man.
(2) The teacher scolded him for being late.
(3) Someone may steal the bicycle.
(4) My watch was lost.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

67. Which of the following alternatives is the correct passive voice form of the following sentence ?
“Do it
(1) It will be done
(2) It is done
(3) It be done
(4) Let it be done

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

68. Which of the following words is plural ?
(1) Analysis
(2) Crisis
(3) Index
(4) Criteria

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

69. Which of the following nouns is in plural ?
(1) electronics
(2) mice
(3) news
(4) billiards

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

70. He was an orphan and lived with his uncle.
In the above given sentence identify the gender of the word ‘orphan’.
(1) Common Gender
(2) Feminine Gender
(3) Masculine Gender
(4) Neuter Gender

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

71. Point out the sentence which is in past perfect tense.
(1) We were listening to the radio all evening.
(2) I had written my letter before he arrived.
(3) He studied many hours everyday.
(4) It was getting darker.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

72. Fill in the blanks with the correct article :
Neil Armstrong was _____ first man to walk on ____ moon.
(1) the, the
(2) an, the
(3) a, the
(4) an, a

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

73. Fill in the blank in the following sentence :
The teacher has been teaching for ____ hour.
(1) two
(2) an
(3) a
(4) three

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

74. Add the right suffix to pluralize the word
‘Ox’.
(1) – ies
(2) – es
(3) – en
(4) – s

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

75. Change the word ‘grow’ into a noun by adding one of the suffixes given below.
(1) – s
(2) – th
(3) – ing
(4) – n

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*