UTET Exam 2018 Paper - 1 (अंग्रेजी भाषा - English Language)

UTET Exam Paper 1 – 2018 (English Language)

Direction (Q. No. 16 to 19) : Read the instructions given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option out of the four alternatives available.
On his first day in office as President, when Abraham Lincoln entered to give his inaugural address, one man stood up. He was a rich Aristocrat. He said, “Mr. Lincoln, you should not forget that your father used to make shoes for my family.” And the whole Senate laughed; they thought they had made a fool of Lincoln.
But certain people are made of a totally different mettle. Lincoln looked at the man directly in the eye and said, “Sir, I know that my father used to make shoes for your family, and there will be many others here, because he made shoes the way nobody else can.
He was a creator. His shoes were not just shoes; he poured his whole soul into them. I want to ask you, have you any complaint? Because I know how to make shoes myself. If you have any complaint I can make you another pair of shoes. But as far as I know, nobody has ever complained about my father’s shoes. He was a genius, a great creator and I am proud of my father”.
The whole Senate was struck dumb. They could not understand what kind of man Abraham Lincoln was. He was proud because his father did his job so well that not even a single complaint had ever been heard.
16. The word from the passage which means –
‘quality of determination to do something successfully’ is –
(A) Genius
(B) Mettle
(C)Creator
(D) Complaint

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

17. A rich aristocrat talked of Lincolon’s father to make him feel
(A) very proud
(B) very glad
(C) much ashamed
(D) frightened

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. Lincolon said that his father was a creator because according to him
(A) he made very fine shoes
(B) his shoes lasted long
(C) he put life into his shoes
(D) he never had any complaint against his shoes

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. Lincolon showed that he was
(A) a proud man
(B) an unusual man
(C) an obedient son
(D) a shameless son

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

20. Read the sentence and choose the correct alternative.
‘The secretary and treasurer is absent’ –
(A) One person is having the post of the secretary and treasurer
(B) One person is having the post of the secretary and the other person is having the post of treasurer
(C) No Person holds any post
(D) All are correct

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

21. We said to them, “who has misguided you?” Choose the correct alternative out of the following.

(A) We said to them who misguided them
(B) We asked them who had misguided them.
(C) We told them by whom they had been misguided.
(D) We asked them if they had misguided them.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

22. If I had a degree, I could get a job easily. Conditional of this type says-
(A) something did not happen because a certain condition was not fulfilled.
(B) that something will happen if a certain condition is fulfilled.
(C) that the condition will be fulfilled.
(D) When we talk about something which we don’t expect to happen or which is purely Imaginary

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Direction (Q. No. 23 to 26): Read the poem carefully and select the most appropriate option from the alternatives given.
In the deep kingdom underground
There is no light and little sound
Down below the earth’s greenfloor
The rabbit and the mole explore.
The quarrying ants run to and fro
To make their populous empires grow.
Do they, as I pass overhead
Stop in their work to bear me tread?
Some creatures sleep and do not toil
Secure and warm beneath the soil
Sometimes a fork or spade intrudes
Upon their earthly solitudes,
Downward the branching tree roots spread
Into the country of the dead.
Deep down, the buried rocks and stones
Are like the earth’s gigantic bones.
In the dark kingdom underground
How many marvellous things are found.
23. Man often disturbs the underground world with _______ .
(A) implements and tools
(B) only implements
(C) only tools
(D) none of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

24. Deepdown, the buried rocks and stones
Are like the earth’s gigantic bones.
The figure of speech is used in the above mentioned lines :
(A) Metaphor
(B) Personification
(C) Hyperbole
(D) Simile

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

25. The kingdom underground is ________ .
(A) noisy
(B) active
(C) lazy
(D) none of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

26. There is _______ underground.
(A) no light and little sound
(B) Light and sound
(C) no light
(D) only light and no sound

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

27. The statement ‘Language is culture preserving and culture-transmitting’ is –
(A) false statement
(B) partially false statement
(C) true statement
(D) partially true statement

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

28. A school or class to prepare children aged five is called –
(A) Ugature
(B) Kindergarten
(C) Kelptomania
(D) Primary school

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

29. A child speaks in the beginning –
(A) consonant sounds
(B) dipthongs
(C) tripthongs
(D) vowel sounds

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

30. Which of the Pronunciation drills is the excellent means of forming correct speech?
(A) sound
(B) intonation
(C) habits
(D) skills

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*