Himachal Pradesh HP Patwari Exam Paper 17 November 2019 (Answer Key) – English

Himachal Pradesh HP Patwari Exam Paper 17 November 2019 (Answer Key) – English Part: Himachal Pradesh HP Patwari Exam Paper held on 17 November 2019 – English Part with Answer Key available. HP Patwari Exam Paper (English) held on 17/11/2019 in various centers of Himachal Pradesh available with the answer key.

Exam: HP Patwari Combined Screening Test 2019
Post: Patwari (पटवारी)
Exam Organiser: Himachal Pradesh Revenue Department
Exam Date: 17/11/2019 (11 AM to 12:30 PM)

HP Patwari Exam Paper 2019 (English)

Direction : (Q. No. 26 & 27): In the following questions choose the alternative which best expresses the meaning of the given word:

26. Vocation

(A) Holiday
(B) Break-up
(C) Occupation
(D) Virtue

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

27. Imperious
(A) Proud
(B) Temper
(C) Tamper
(D) Distant

Show Answer

Answer –

Hide Answer

Direction : (Q. No. 28 to 31) : Choose the correct determiner from the given option:
28. ‘She will have been served food’ is in:
(A) Past perfect tense
(B) Future perfect continuous tense
(C) Future indefinite tense
(D) Future perfect tense

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

29. This lesson is ………… difficult.
(A) too
(B) very
(C) the little
(D) much

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

30. ‘A word or law no longer in use’ is called :

(A) cynic
(B) out-dated
(C) reticent
(D) obsolete

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

31. I love my books so much so that I cannot part ……… them.
(A) from
(B) with
(C) by
(D) without

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

32. Choose the word that is spelt correctly from the given alternatives :
(A) Deoice
(B) Decieve
(C) Diceive
(D) Dicieive

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

33. Choose the correct article from the given alternatives :
He is ……….. one-eyed person.
(A) an
(B) a
(C) the
(D) None of these

Show Answer

Answer –

Hide Answer

34. Choose the correct synonym of ‘Audacity’:
(A) Alertness
(B) Timidity
(C) Humility
(D) Boldness

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

35. Choose the correct antonym of ‘Malice’:
(A) Goodwill
(B) III-Will
(C) Spite
(D) Hate

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Direction : (Q. No. 36 & 37) : Choose the correct option of indirect form of speech : .
36. The teacher said to the students, “Let us start a new lesson.”
(A) The teacher asked the students to start a new lesson.
(B) The teacher suggested to the students to start a new lesson.
(C) The teacher suggested to the students that he should start a new lesson
(D) The teacher suggested to the students that they should start a new lesson.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

37. He said to his teacher, “Good night, sir.”
(A) He wished his teacher good night sir.
(B) He respectfully wished his teacher good night
(C) He respectfully bids his teacher good night.
(D) He respectfully bade his teacher good night.

Show Answer

Answer –

Hide Answer

Direction : (Q. No. 38 to 43) : Choose the correct synonyms for the underlined words from the given alternatives :
38. PROHIBIT:
(A) Allow
(B) Grant
(C) Ban
(D) Sanction

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

39. REGRET
(A) Happy
(B) Bloom
(C) Reproduce
(D) Repent

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

40. WHIMSICAL
(A) Amusing
(B) Sad
(C) Sorrow
(D) Mad

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

41. INTERMITTENT:
(A) Intermingle
(B) Indifferent
(C) Periodic
(D) Transmit

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

42. OBSTINATE:
(A) Absolute
(B) Stubborn
(C) Obsolete
(D) Old fashioned

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

43. CARDINAL:
(A) Chief
(B) Cardiac
(C) Correct
(D) Formal

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Direction : (Q. No. 44 to 46): Choose the most appropriate option from the given alternatives to fill in the blanks :
44. He deals ……… stationery.
(A) with
(B) at
(C) on
(D) in

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

45. The tiger was killed ……… the hunter.
(A) with
(B) by
(C) at
(D) of

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

46. He is weak… chemistry.
(a) at
(B) in
(C) with
(D) into

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

47. Choose the right sentence :
(A) Kalidas is the Shakespeare of India.
(B) The Kalidas is Shakespeare of India.
(C) The Kalidas is the Shakespeare of India.
(D) Kalidas is the Shakespeare of the India.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

48. ‘We reached safe and sound.’ Which part of speech ‘sound’ is?
(A) Noun
(B) Adverb
(C) Adjective
(D) None of these

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

49. Choose the correct gender of Fox (feminine):
(A) Ox
(B) Vixen
(C) Wasp
(D) Boar

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

50. Young one of ‘sheep’:
(A) Cub
(B) Lamb
(C) Calf
(D) Foal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Himachal Pradesh HP Patwari Exam Paper 17 November 2019 (Answer Key) – Hindi

Himachal Pradesh HP Patwari Exam Paper 17 November 2019 (Answer Key) – General Knowledge

Himachal Pradesh HP Patwari Exam Paper 17 November 2019 (Answer Key) – Mathematics

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*