CCRAS LDC Exam Paper 1 August 2021 – Shift 2 (Answer Key)

CCRAS LDC Exam Paper 1 August 2021 – Second Shift (Answer Key) : CCRAS LDC Exam Paper held on 1 August 2021 – Shift 2 with Answer Key. LDC (Lower Division Clerk) written examination conducted by Central Council for Research in Ayurveda Science (Ministry of Ayush) in two shifts on 01/08/2021. Second shift exam paper of this examination available here.

Exam Paper : CCRAS LDC Exam Paper 2021
Exam Post : LDC (Lower Division Clerk)
Exam Organiser : CCRAS [Central Council for Research in Ayurveda Science (Ministry of Ayush)]
Exam Date : 01/08/2021
Exam Shift : Second Shift
Exam Timing : 12:30 PM to 02:00 PM
Total Question : 100

CCRAS LDC Exam Paper 1 August 2021 – Shift 2

निर्देश (प्रश्न 1 से 2 के लिए : निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से संबंधित संख्या का चयन करें। Directions (for Questions 1 to 2): In each of the following questions, select the related number from the given alternatives

1. 8 : 20 : : 14 : ?
(A) 20
(C) 30
(B) 37
(D) 35

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

2. 27 : 9 :: 64 : ?
(A) 4
(C) 12
(B) 8
(D) 16

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. R और S भाई हैं, X, Y की बहन है और X, R की माँ है। S का Y क्या है ?
(A) मामा
(B) भाई
(C) पिता
(D) माँ
R and S are brothers, X is the sister of Y and X is the mother of R. What is Y tos?
(A) Maternal Uncle
(B) Brother
(C) Father
(D) Mother

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

निर्देश (4, 5) : निम्नलिखित प्रत्रों में, यदि दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग उतने समय के लिए किया जाता है जितना कोई व्यक्ति उपयोग करना चाहता है, तो दिए गए चार शब्दों (A, B, C और D) में से किसे नहीं बनाया जा सकता?
Directions (4, 5): In the following questions, if the letters of the given word are used as many time as one wants to use, then which one of the four given words (A, B, C & D) can not be formed ?
4. FALLACIOUS
(A) FALLS
(C) FILLS
(B) FAILS
(D) FILES

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

5. ELEMENTARY

(A) TERMER
(B) MEANLY
(C) LUMEN
(D) LAMENT

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

6. दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द ज्ञात कीजिए।
(A) रोशनी
(B) लहर
(C) गरमी
(D) ध्वनि
Find the odd word from given options.
(A) Light
(B) Wave
(C) Heat
(D) Sound

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. दिए गए विकल्पों में से अयुग्म अक्षर ज्ञात कीजिए।
(A) DEB
(B) RTP
(C) HIF
(D) NOL
Find the odd letters from the given alternatives.
(A) DEB
(B) RTP
(C) HIF
(D) NOL

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

8. निम्नलिखित प्रश्न में, संख्याओं के चार जोड़े दिए गए हैं, जिनमें से तीन किसी तरह से समान हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। आपको वह जोड़ी ढूंढनी है जो अलग हो।
(A) 7-28
(B) 3-12
(C) 4-16
(D) 5-15
In the following question, four pairs of numbers have been given, out of which three are similar in some manner and hence form a group. You have to find the pair which is different.
(A) 7-28
(B) 3-12
(C) 4-16
(D) 5-15

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

9. वह चुनें जो अन्य तीन विकल्पों से अलग है।
(A) ABZY
(B) BCYX
(C) CDVW
(D) DEVU
Select the one which is different from other three alternatives.
(A) ABZY
(B) BCYX
(C) CDVW
(D) DEVU

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

10. पाँच साल पहले माँ अपनी बेटी की उम्र की तीन गुना थी। पाँच साल के बाद, माँ अपनी बेटी से दोगुनी उम्र की होगी। आज बेटी की उम्र क्या है ?
(A) 20 वर्ष
(B) 15 वर्ष
(C) 10 वर्ष
(D) 5 वर्ष
Mother was three times the age of her daughter five years ago. After five years, mother will be twice as old as her daughter. How old is the daughter today?
(A) 20 Years
(B) 15 Years
(C) 10 Years
(D) 5 Years

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. 1 से 100 तक की कितनी संख्याएँ हैं, जिनमें से प्रत्येक न केवल 4 से विभाज्य है, बल्कि 4 अंक के रूप में भी है ?
(A) 7
(B) 10
(C) 20
(D) 21
How many numbers from 1 to 100 are there each of which is not only exactly divisible by 4 but also has 4 as a digit?
(A) 7
(B) 10
(C) 20
(D) 21

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. कुछ समीकरण एक निश्चित प्रणाली पर आधारित होते हैं। उस आधार पर अनसुलझे समीकरण के लिए सही उत्तर का पता लगाएं :
यदि 14 x 13 = 128 और 16 x 13 = 280 तो 15 x 11 = ?
(A) 516
(B) 156
(C) 615
(D) 165
Certain equations are based on a certain system. Find out the correct answer for unsolved equation on that basis :
If 14 x 13 = 128 and 16 x 13 = 280 then 15 x 11 = ?
(A) 516
(B) 156
(C) 615
(D) 165

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

निर्देश (प्रश्न 13 से 14) : निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न में, एक श्रृंखला दी गई है, जिसमें एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प चुने जो श्रृंखला को पूरा करेगा।
Directions (Questions 13 to 14): In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

13. 25, 50, 30, 45, 35, 40, ?
(A) 30
(C) 40
(B) 35
(D) 45

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

14. DFI, KMP, ?, YAD
(A) QSV
(B) RTW
(C) RTV
(D) SUX

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. दी गई श्रृंखला में गलत संख्या ज्ञात कीजिए :
6, 14, 31, 64, 137, 280
(A) 31
(B) 64
(C) 137
(D) 280
Find the wrong number in the given series :
6, 14, 31, 64, 137, 280
(A) 31
(B) 64
(C) 137
(D) 280

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. राणा अपने घर से दक्षिण की ओर शुरू होता है और 60 मीटर चलता है फिर पूर्व की ओर मुड़ता है और 40 मीटर चलता है और उत्तर की ओर मुड़ता है और 30 मीटर चलता है और रूक जाता है। वह अपने घर से कितनी दूर है ?
(A) 30 मीटर
(B) 35 मीटर
(C) 40 मीटर
(D) 50 मीटर
Rana starts from his house towards south and walks 60 m then turns towards east and walks 40 m and turns towards north and walks 30 m and stops. How Tar is ne away from his house?
(A) 30m
(B) 35 m
(C) 40m
(D) 50m

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

17. यदि D = 4, COVER = 63, तो BASIS = ?
(A) 49
(B) 50
(C) 54
(D) 55
If D = 4, COVER = 63, then BASIS = ?
(A) 49
(B) 50
(C) 54
(D) 55

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. यदि PALE को 2134 के रूप में कोडित किया गया है, EARTH को 41590 के रूप में कोडित किया गया है, उस कोड में PEARL को कैसे कोडित किया गया है ?
(A) 29530
(B) 24153
(C) 25413
(D) 25430
If PALE is coded as 2134, EARTH is coded as 41590, how is PEARL coded in that code ?
(A) 29530
(B) 24153
(C) 25413
(D) 25430

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

19. निम्नलिखित छोटे अक्षरों को एक निश्चित तरीके से बड़े अक्षरों द्वारा कोडित किया जाता है :
s  u m l a d
R A P M S O
अब, नीचे दिए गए अक्षरों से कौन से छोटे अक्षर डिकोड किए जा सकते हैं?
MAPRSO
(A) lumdas
(B) lumsda
(C) lumasd
(D) lumsad
The following small letters are coded by capital letters in a certain way:
s u m l a d
R A P M S O
Now, which small letters can be decoded from the letters given below:
MAPRSO
(A) lumdas
(B) lumsda
(C) lumasd
(D) lumsad

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. 4 इंच के ठोस घन को विपरीत फलक के जोड़े पर लाल, हरा और काला रंग दिया गया है। इसे एक इंच क्यूब्स में काटा गया है। कितने क्यूब्स में केवल तीन फलक रंग किये गए हैं ?
(A) 4
(B) 8
(C) 12
(D) 16
A solid cube of 4 inches has been painted red, green and black on pairs of opposite faces. It has been cut into one inch cubes. How many cubes have only three faces painted ?
(A) 4
(B) 8
(C) 12
(D) 16

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*