RSMSSB VDO exam paper 27 December 2021 - Second Shift (Answer Key)

RSMSSB VDO exam paper 27 December 2021 – Second Shift (Answer Key)

81. Complete the sentence selecting the con preposition from the given options –
“A new bridge is being built ………. the river Niger.”
(A) in
(B) ant
(C) during
(D) on

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

82. “The lion is a fierce wild animal.”
In this sentence (the underlined words)
The lion‘ stands for –
(A) a particular lion
(B) the whole class of lions
(C) a single lion
(D) a lion formally discussed

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

83. Match the words listed in Column (A) with their synonyms in Column (B) –
Column – (A) Words
(A) Access
(B) Retrieve
(C) Ameliorate
(D) Alter
Column – (B) Synonyms
(i) Improve
(ii) Change
(iii) Approach
(iv) Restore
(A) a-(iv), b-(iii), c-(ii), d-(i)
(B) a-(ii), b-(iii), c-(iv),d-(i)
(C) a-(iii), b-(iy), c-(i), d-(ii)
(D) a-(ii), b-(i), c-(iv), d-(iii)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

84. Match the idioms in Column (A) with their meanings listed in Column (B) –
Column – (A) Idioms
(A) A red-letter day
(B) To smell a rat
(C) To leave no stone unturned
(D) To turn over a new leaf
Column – (B) Meanings
(i) to suspect something wrong
(ii) to make every possible effort
(iii) to make a fresh start
(iv) A special/noteworthy/memorable occasion
(A) a-(iii), b-(iv), c-(i), d-(ii)
(B) a-(ii), b-(iii), c-(i), d-(iv)
(C) a-(ii), b-(iii), c-(iv), d-(0)
(D) a-(iv), b-(i), c-(ii), d-(iii)

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

85. Choose the correct option :
‘Do you know when she will go home?’ I said to him. (Change into indirect speech)
(A) I asked him that did he know when she would go home.
(B) I asked him if he knew when she would go home.
(C) I asked him if he knew when she will go home.
(D) I asked him if he know when she would go home.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

86. Choose the correct meaning of the idiom –
‘Feeling under the weather’ means –

(A) refreshed
(B) to feel ill
(C) rejuvenate
(D) bad weather

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

87. Fill in the blank spaces in the given sentence selecting appropriate set of words from the following options –
Sentence: Contrary to popular ……….. that money is power, I ……. that knowledge is power.
(A) beliefs, believes
(B) believe, belief
(C) belief, believe
(D) believes, beliefs

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

88. Change the voice of the following and choose the correct option – There is no charge to make against him. (Change into Passive Voice)
(A) There is no charge to have made against him.
(B) There is no charge to be made against him.
(C) There is no charge made against to him.
(D) There was no charge to be made against him.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

89. Fill in the blank space in the sentence choosing the right alternative from the given options –
“A kangaroo can jump………. a rabbit.”
(A) higher than
(B) highest than
(C) highest to
(D) higher to

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

90. fill in the blank with the most appropriate phrasal verb –
Raja Ram Mohan Roy urged Indians to………….. (do) untouchability.
(A) do at
(B) do away with
(C) do upon
(D) do without

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

91. किस विकल्प के सभी के सभी शब्द गलत हैं?
(A) चतुर्भुज, प्रत्यक्ष
(B) दशानन, यथेच्छा
(C) सप्ताह , शताब्दी
(D) त्रिलोचन, चौबीस

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

92. किस विकल्प में विलोम युग्म है –
(A) मूर्त – गौण
(A) पूर्वरात्र – अपराह्न
(C) मौलिक – अनूदित
(D) मसृण – विमल

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

93. किस विकल्प में सभी शब्द में सभी शब्द परस्पर पर्यायवाची है –
(A) मयूर, शिखी, बलाहक, पंचनख
(B) रोहित, सारंग, चक्रांग, कृष्णसार
(C) धनंजय, पार्थ, कौन्तेय, गुड़ाकेश
(D) संध्या, साँझ, गोधुलि, मराल

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

94. संधि की दृष्टि से असुमेलित विकल्प के कीजिए –
(A) गति + अवरोध = गत्यवरोध
(B) वधु + इच्छा = वध्विच्छा
(C) मधु + अरि = मध्वरि
(D) भ्रातृ + उपकार = भ्रात्रुपकार

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

95. किस विकल्प में तत्सम शब्द प्रयुक्त हुए हैं?
(A) वत्स, उलूक
(B) खंभा, मूसल
(C) नाजी, सेमिनार
(D) आसमान, श्यालक

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

96. असंगत विकल्प का चयन कीजिए –
(A) प्रशंसा के बहाने निंदा करना – व्याजनिंदा
(B) जिसने ऋण चुका दिया है – उत्तमर्ण
(C) पर्वत का निचला मैदानी भाग – उपत्यका
(D) निंदा के बहाने प्रशंसा करना – व्याजस्तुति

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

97. उपसर्ग से निर्मित शब्दों के संदर्भ में कौन-सा विकल संगत है?
(A) नि- निणात, निणा, निष्ठा
(B) प्र – प्रगति प्रतिवाद, प्रभाव
(C) सु – स्वल्प, सोहार्द, सुपात
(D) आ – आक्षेपित, आंगिक, आसक्ति

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

98. निम्नलिखित सूची-I के मुहावरों को सूची-II में उनके अर्थ के साथ सुमेलित कीजिए –
सूची-I
(i) सिर पर भूत सवार होना
(ii) दाल-भात में मूसलचंद
(iii) गूलर का फूल हो जाना
(iv) ताड़ का वृक्ष
सूची-II
(क) बिना मतलब दखल देना
(ख) किसी के काम न आने वाला
(ग) धुन लग जाना
(घ) कम दिखना
(A) (i)- (ग), (ii)- (ख), (iii)- (क), (iv)- (घ)
(B) (i)- (ग), (ii)- (घ), (iii)- (क), (iv)- (ख)
(C) (i)- (ग), (ii)- (क), (iii)- (घ), (iv)- (ख)
(D) (i)- (क), (ii)- (ख), (ii)- (ग), (iv)-(घ)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

99. निम्न में से किस विकल्प के सभी शब्द शुद्ध हैं?
(A) शताब्दी, साधूवाद, मुहुर्त
(B) कीरिट, भार्यापति, आध्यात्म
(C) शशीभूषण, जयन्ति, ऊर्ध्वगामी
(D) चन्द्रमौलि, समाविष्ट, मुनिजन

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

100. ‘अंधकारि-अंधकारी’ उक्त शब्द-युग्म का सही अर्थ चुनिए –
(A) निरादर, विरक्त
(B) धूपबत्ती, एक शासक विशेष
(C) महादेव, एक राग विशेष
(D) कमल, अंधकार युक्त

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*