UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector Exam 26 November 2023 (Answer Key)

UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector Exam 26 November 2023 (Answer Key)

UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector Exam Paper 26 November 2023 (Answer Key) – Paper 1 (Hindi): UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector exam paper 26 November 2023 with Answer Key available here which is successfully conducted today from 10 am to 12 pm at various exam centers of Uttarakhand state. Check out the official answer key here issued by UKPSC on 01 December 2023.

Exam Name :  UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector exam paper 2023
Exam Post : Executive Officer and Tax & Revenue Inspector (अधिशासी अधिकारी एवं कर व राजस्व निरीक्षक)
Paper : Paper 1 (General Hindi)
Exam Organiser : UKPSC (Uttarakhand Public Service Commission)
Exam Date : 26/11/2023
Exam Time : 10 AM to 12 PM
Total Question : 100
Click here to View – Paper 2 (General Studies)

UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector exam paper – 26/11/2023 (Answer Key) – Paper 1 (General Hindi)

सामान्य हिंदी 

1. ‘जिस स्त्री को उसके पति ने छोड़ दिया हो’ – इस वाक्यांश के लिए एक शब्द है :
(a) प्रोषितपतिका
(b) खण्डिता
(c) परित्यक्ता
(d) विधवा

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

2. ‘किसी को जीतने की चाह ‘ – इस वाक्यांश के लिए एक शब्द है:
(a) जिजीविषा
(b) जिगीषा
(c) जितेन्द्रिय
(d) जिजीविषु

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

3. ‘बिना बुलाये आया हुआ व्यक्ति’ – इस वाक्यांश के लिए इनमें से सर्वाधिक उपयुक्त शब्द है :
(a) आमंत्रित
(b) निमंत्रित
(c) अनाहूत
(d) आहूत

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

4. ‘रात और सन्ध्या के बीच की बेला – इस वाक्यांश के लिए इनमें से एक शब्द है :
(a) ‘गोधूलि ‘
(b) ‘विहान’
(c) ‘निशीथ’
(d) ‘ध्वान्त’

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

5. वर्तनी की दृष्टि से इनमें से कौन सा शब्द शुद्ध है ?
(a) औज
(b) अलौकिक
(c) ऐषणा
(d) सिन्दुर

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

6. इनमें से इनमें से शुद्ध वर्तनी वाला शब्द है :
(a) कृशांगी
(b) तिथी
(c) निरोग
(d) पत्नि

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

7. वर्तनी की दृष्टि से शुद्ध शब्द है :
(a) गुरू
(b) ऐतिहासिक
(c) कृप्या
(d) मिष्ठान्न

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

8. इनमें से वर्तनी की दृष्टि से अशुद्ध शब्द है :
(a) आदृत
(b) त्रिकोण
(c) उरिण
(d) दृश्य

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

9. इनमें से शुद्ध वाक्य है :
(a) प्रेम करना तलवार की नोक पर चलना है।
(b) सभी सदस्य अपनी राय दें ।
(c) छात्रों ने अपनी हिम्मत नहीं हारी ।
(d) वह बीस दिन तक भूखा रहा ।

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

10. निम्नलिखित में से शुद्ध वाक्य है :
(a) वे बड़े सज्जन व्यक्ति हैं ।
(b) वह घोड़े में सवार था ।
(c) अनेक बार देख चुका हूँ ।
(d) तुम्हारे से कोई काम नहीं हो सकता ।

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.