UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector Exam 26 November 2023 (Answer Key) - Paper 2

UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector Exam 26 November 2023 (Answer Key) – Paper 2

UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector Exam Paper 26 November 2023 (Answer Key) – Paper 2 (General Studies): UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector exam paper 26 November 2023 with Answer Key available here which is successfully conducted today from 10 am to 12 pm at various exam centers of Uttarakhand state. Check out the official answer key here issued by UKPSC on 01 December 2023.

Exam Name :  UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector exam paper 2023
Exam Post : Executive Officer and Tax & Revenue Inspector (अधिशासी अधिकारी एवं कर व राजस्व निरीक्षक)
Paper : Paper 2 (General Studies (सामान्य अध्ययन))
Exam Organiser : UKPSC (Uttarakhand Public Service Commission)
Exam Date : 26/11/2023
Total Question : 200
Click here to View – Paper 1 (General Hindi)

UKPSC Executive Officer and Tax & Revenue Inspector exam paper – 26/11/2023 (Answer Key) – Paper 1 (General Studies)

सामान्य अध्ययन

1. निम्नलिखित में से किसने 1857 के विद्रोह को ‘राष्ट्रीय विद्रोह’ कहा था ?
(a) सर जॉन लॉरेन्स
(b) टी. आर. होम्स
(c) डब्ल्यू टेलर
(d) बेंजामिन डिजरायली

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

2. सर रिचर्ड स्टैची आयोग का सम्बन्ध निम्नलिखित में से किससे था?
(a) शिक्षा
(b) अकाल
(c) पुलिस सुधार
(d) रेलवे

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

3. किसने महात्मा गाँधी के तरीकों को ‘राजनैतिक भयादोहन’ (ब्लैकमेल) कहा ?
(a) चर्चिल
(b) लिनलिथगो
(c) लॉर्ड माउण्टबेटन
(d) मोहम्मद अली जिन्ना

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

4. मुगलकाल में ‘मुजारियान’ शब्द का प्रयोग किसके लिए किया जाता था ?
(a) कृषकों
(b) दासों
(c) गुप्तचरों
(d) व्यापारियों

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

5. निम्नलिखित में से किसने जौनपुर नगर की स्थापना की थी ?
(a) अलाउद्दीन खिलजी
(b) मुहम्मद तुगलक
(c) फिरोजशाह तुगलक
(d) ग्यासुद्दीन तुगलक

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

6. निम्न में से किस सूफी संत की दरगाह भारत में नहीं है ?
(a) शेख मुइनुद्दीन चिश्ती
(b) शेख फरीदुद्दीन
(c) शेख निजामुद्दीन औलिया
(d) शेख नसीरुद्दीन

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

7. ‘सजदा’ और ‘पाबोस’ की परंपरा किसने आरम्भ की ?
(a) इल्तुतमिश
(b) फिरोजशाह तुगलक
(c) रजिया सुलतान
(d) बलबन

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

8. इब्नबतूता ने अपना यात्रा वृत्तांत ‘रिहला’ किस भाषा में लिखा है ?
(a) फ़ारसी
(b) अरबी
(c) तुर्की
(d) उज्बेक

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

9. तृतीय बौद्ध संगीति किसकी अध्यक्षता में हुई थी ?
(a) नागार्जुन
(b) वसुबन्धु
(c) मोग्गलिपुत्त तिस्स
(d) अशोक

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

10. गौतमीपुत्र शतकर्णी किस वंश का शासक था ?
(a) सातवाहन
(b) वाकाटक
(c) चालुक्य
(d) कण्व

Show Answer

Answer – a

Hide Answer