निबंध लिपिक भर्ती परीक्षा पेपर (समूह ग)

निबंध लिपिक भर्ती परीक्षा पेपर (समूह ग)

Directions (Q. Nos. 81-83) There are given four alternatives for each questions. Out of which only one is correct. Choose the correct response and fill in the blanks.

81. With great difficulty……..

A. he could lose his temper
B. he could keep him cool
C. he could get annoyed
D. he could not tolerate his nonsense


Show Answer

Answer – B

Hide Answer

82. If you are unable to pay the amount by the specified date…….
A. your name strike off our register
B. however your name will be strike off our register
C. and your name will be struck off our register
D. your name will be struck off our register

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

83. ……… at all is doubtful.
A. whether he will come
B. his coming
C. will he come
D. if he will come

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Directions (Q.Nos. 84-90) read the following passage carefully and answer the given questions.

Passage

It is a commonly held belief that quality and productivity are a function of technology or a set of new equipment. No doubt these are essential, but they alone are not sufficient for bringing about improvements in productivity or quality. It is the men and women behind the machines and the people who manage the technology who are critical in bringing about these improvements. It has been a strange paradox of India’s economic development that even though people are our most abundant resource, they have so far either been neglected or treated as liabilities rather than as assets. Part of the reason for this has been outdated labour laws which have been a deterrent for industrialists and employers, leading them to establish capital intensive rather than labour-intensive operations. The other reason has been a confrontationist attitude, both on the part of labour as well as managements. A change must come about in both these factors, outside representation and leadership of unions etc, need to change. At the same time, the attitude of confrontation must change to one of cooperation and active collaboration.

84. Which of the following arguments has been emphasized in the paragraph ?

A. only technology or a new set of equipment can improve quality and productivity
B. only management behind any type of machines can improve quality and productivity
C. by managing the new technology labour can bring about improvements in quality and productivity
D. indian labour and management is neither quality nor productivity conscious




Show Answer

Answer – C

Hide Answer

85. Thw word ‘critical’ in the passage means
A. crucial
B. judicial
C. analytical
D. judicious

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

86. India’s strange contradiction of development is
A. people are resourceful but new equipment is not given of them
B. people are resourceful but are neglected
C. labour is not earnest and therefore it is no longer a liability
D. labour is inefficient but still it is pampered

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

87. Capital intensive operations can lead to
A. strict labour laws
B. new labour laws
C. to many labour laws
D. irrelevant labour laws

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

88. Labour intensive operations can lead to
A. better relations between labour and management
B. fear to unemployment
C. industrial process needing to employ many people
D. none of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

89. Which of the following statements on confrontation between labour and management is false
A. too much government interference between labour and management
B. conflicting attitude of labour and management
C. establishment of labour-intensive operations
D. neglect os labour-intensive operations

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

90. The opposite of ‘deterrent’ as used in the passage is
A. help
B. non-interference
C. influence
D. patronage

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Directions (Q.Nos.91-94) in each of the following questions, a sentence had been given in Active (or passive) voice select the one best alternative out of the four alternatives which best expresses the same sentence in passive (or active) voice.

91. Who teaches you Maths ?
A. By whom were you taught Maths ?
B. By whom are you taught Maths ?
C. Maths is taught by whom ?
D. By whom were you taught Maths ?

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

92. My uncle gifted me a watch.
A. A watch has gifted me by my uncle
B. A watch has gifted to me by my uncle
C. I am gifted with a watch
D. I was gifted with a watch

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

93. Has the box been broken ?
A. Has someone broken the box ?
B. Has they broken the box ?
C. Break the box ?
D. Have they broke the box ?

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

94. He teaches us English.
A. English is taught us by him
B. We are taught English by him
C. We are being taught English by him
D. English is being taught by him

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Directions (Q. Nos. 95-100) There are four alternatives of each question out of which one is correct. Choose the correct response narrations.

95. The old man said, “Alas! My youth is gone.”
A. The old man exclaimed with sorrow that his youth is gone
B. The old man exclaimed with sorrow that his youth was gone
C. The old man exclaimed with joy that his youth has gone
D. The old man exclaimed with sorrow that any youth was gone

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

96. She said,”How will you do this ?”
A. she said how would she do that
B. she asked how i would do that
C. she asked how she would do that
D. she told how i would that

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

97. The girls says, “Will the school remain closed ?”
A. The girls asks if the school will remain closed
B. The girls says that the school will remain closed
C. The girls asks if the school would remain closed
D. The girls asks if the school would be remain closed

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

98. She said, “Please don’t go away.
A. She said that please do not go away
B. She requested not to go away
C. She begged that i do not go away
D. She asked not to go away

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

99. He said. “Why are you scolding me, mother ?”
A. He said that why his mother was scolding
B. He told mother why she was scolding him
C. He asked his mother why she was scolding him
D. He prayed to his mother why she was scolding

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

100. The visitor said, “What a beautiful flower ! “
A. The visitor said what a beautiful flower
B. The visitor exclaimed with surprise that it was a beautiful flower
C. The visitor exclaimed that what a beautiful flower
D. The visitor exclaimed that what a beautiful flower

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

➡ समूह ग, UKSSSC, UKPSC, UBTER आदि के कई एग्जाम पेपर यहाँ उपलब्ध हैं। ⬅

You may also like :

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*