RSMSSB VDO exam paper 28 December 2021 - First Shift (Answer Key)

RSMSSB VDO exam paper 28 December 2021 – First Shift (Answer Key)

41. A cube is coloured red on one face, green on the opposite face, yellow on another face and blue on a face adjacent to the yellow face. The other two faces are left uncoloured. It is then cut into 125 smaller cubes of equal size.
How many cubes are uncoloured on all the faces?
(A) 48
(B) 64
(C) 36
(D) 27
एक घन की एक सतह को लाल रंग से, इससे विपरीत सतह को हरे रंग से, अन्य एक सतह को । पीले रंग तथा पीले रंग के आसन्न सतह को नीले रंग से रंगा जाता है। तथा अन्य दो सतहों को बेरंग छोड़ देते हैं। इसको 125 एक से समान आकार में छोटे घनों में बांटा जाता है।
कितने घनों की सभी सतहें बेरंग है?
(A) 48
(B) 64
(C) 36
(D) 27

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

42. If (-) means (÷), (+) means (×), (÷) means (-) and (×) means (+), then which of the following equation is correct?
(A) 43 × 7 ÷ 5 + 4 – 8 = 25
(B) 36 -12 × 6 ÷ 3 + 4 = 60
(C) 52 ÷ 4 + 5 × 8 – 2 = 36
(D) 30 × 4 – 12 + 5 ÷ 3 = 4
यदि (-) का मतलब (÷), (+) का मतलब (×), (÷) का मतलब (-) और (×) का मतलब (+) है, तो निम्न में से कौनसा समीकरण सही है?
(A) 43 × 7 ÷ 5 + 4 – 8 = 25
(B) 36 -12 × 6 ÷ 3 + 4 = 60
(C) 52 ÷ 4 + 5 × 8 – 2 = 36
(D) 30 × 4 – 12 + 5 ÷ 3 = 4

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

43. If it was Sunday on 18th December 1982 what was the day on 23rd December 1984?
(A) Monday
(B) Wednesday
(C) Friday
(D) Tuesday
यदि 18 दिसम्बर 1982 को रविवार था, 23 दिसम्बर 1984 को क्या वार था?
(A) सोमवार
(B) बुधवार
(C) शुक्रवार
(D) मंगलवार

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

44. In a queue of students, Rajesh is fifth from the left and Manish is sixth from the right.. When they interchange their places among themselves, Rajesh becomes thirteenth from the left. Then, position’ of Manish from the right is –
(A) 5th
(B) 14th
(C) 16th
(D) 15th
एक विद्यार्थीयों की पंक्ति में, राजेश पाक ओर से पांचवा तथा मनीष दांयी ओर से छठा है। जब ये आपस में अपना स्थान बदलते हैं, तो राजेश बांयी ओर से तेहरवा हो जाता है। तो, मनीष की दांयी ओर से स्थिति है –
(A) 5वीं
(B) 14वीं
(C) 16वीं
(D) 15वीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

45. Here, a statement is followed by three assumptions numbered I, II and III. You have to consider the statement and the following assumptions, decide which of the assumption/assumptions is/are implicit in the statement and choose your answer accordingly.
Statement: The book on Vedic maths is so prepared that even a layman can study it, in the absence of a teacher.
Assumption : I. Alayman wishes to study Vedic maths without a teacher.
II. A teacher may not always be available to teach Vedic maths.
III. A layman generally finds it difficult to learn Vedic maths on its own.
(A) Only I and II assumptions are implicit in the statement.
(B) Only II and III assumptions are implicit in the statement.
(C) Only I and III assumptions are implicit in the statement.
(D) All assumptions are implicit in the statement.
यहाँ, एक कथन के पश्चात तीन पूर्वधारणाएं I, II तथा III दी गई हैं। आपको कथन तथा पश्चावर्ती पूर्वधारणाओं को ध्यान में रखते हुए निर्णय करना है कि कौनसी पूर्वधारणा / पूर्वधारणाएं कथन में समाहित है तथा उसी के अनुरूप अपना उत्तर चुनिए।
कथन : वैदिक गणित की पुस्तक इस प्रकार बनाई गई है कि यहाँ तक की एक साधारण व्यक्ति भी अध्यापक की अनुपस्थिति में इसका अध्ययन कर सकता है।
पर्वधारणाएं:
I. एक साधारण व्यक्ति की इच्छा है कि अध्यापक के बिना भी वह वैदिक गणित का अध्ययन कर सके।
II. वैदिक गणित के अध्यापन के लिए सदैव एक अध्यापक उपलब्ध नहीं हो सकता।
III. एक साधारण व्यक्ति साधारणतः यह पाता है कि स्वमेव वैदिक गणित को सीखना कठिन है।
(A) केवल पूर्वधारणाएं I एवं II ही कथन में समाहित
(B) केवल पूर्वधारणाएं II एवं III ही कथन में समाहित
(C) केवल पूर्वधारणाएं I एवं III ही कथन में समाहित
(D) सभी पूर्वधारणाएं कथन में समाहित हैं।

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

46. In a certain code language, ‘GREEN’ is coded as 79555 and ‘YELLOW’ is coded as 753365, then the code for ‘WHITE’ is –
(A) 689205
(B) 688935
(C) 58925
(D) 58935

किसी कूट भाषामें, ‘GREEN’ का कूट 79555 तथा ‘YELLOW’ को कूट 753365 है, तो ‘WHITE’ का कूट है –
(A) 689205
(B) 688935
(C) 58925
(D) 58935

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

47. Find the missing number –
question number 47
(A) 345
(B) 131
(C) 27
(D) 231
लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए –
question number 47
(A) 345
(B) 131
(C) 27
(D) 231

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

48. Vinit said, this girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Vinit to the girl?
(A) Father-in law
(B) Father
(C) Brother-in-law
(D) Grand father
विनित ने कहा, “यह लड़की मेरी माताजी के पोते की पत्नी है।” विनित का उस लड़की से क्या रिश्ता है?
(A) ससुर
(B) पिता
(C) देवर
(D) दादा

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

49. In the following figure, the difference: between rectangles (except squares) and triangles is –
question number 49
(A) 2
(B) 1
(C) 0
(D) 4
निम्न चित्र में आयतों (वर्गों के अतिरिक्त) एवं त्रिभुजों के मध्य अंतर है –
question number 49
(A) 2
(B) 1
(C) 0
(D) 4

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

50. Study the following figure carefully and answer the question. Rectangle represents Mathematicians. Circle represents Geologists. Triangle represents Scientists Square represents Engineers.
The Scientist who are Geologists also, but not Engineer or Mathematician –
question number 50
(A) 7
(B) 17
(C) 14
(D) 9
निम्नलिखित चित्र को ध्यानपूर्वक पढ़कर प्रश्न के उत्तर दें। आयत गणितज्ञों को दर्शाता है। वृत्त भूविज्ञानियों को दर्शाता है। त्रिभुज वैज्ञानिकों को, दर्शाता है। वर्ग इंजीनियरों को दर्शाता है। वैज्ञानिक जो भूविज्ञानी भी हैं, परंतु इंजीनियर अथवा गणितज्ञ नहीं है –
question number 50
(A) 7
(B) 17
(C) 14
(D) 9

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

52. Area bounded by the curve y = 2x – x2 and the line x + y = 0 is –
(A) 35/6
(B) 41/6
(C) 43/6
(D) 9/2
वक्र y = 2x – x2 एवं सरल रेखा x + y = 0 से घिरे क्षेत्र का क्षेत्रफल है –
(A) 35/6
(B) 41/6
(C) 43/6
(D) 9/2

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

52. The annual simple interest on some money is 25/16 of the principle. If the numbers representing the rate of interest and the number of years are equal, then the rate of interest is –
(A) 11 ½ % annual
(B) 12 ¼ % annual
(C) 8% annual
(D) 12 ½ % annual
किसी धनराशि पर किसी वार्षिक ब्याज की दर से साधारण ब्याज, मूलधन का है। यदि दर प्रतिशत तथा वर्षों में समय को प्रदर्शित करने वाली संख्याएं वरावर हों, तो ब्याज की दर है –
(A) 11 ½ % वार्षिक
(B) 12 ¼ % वार्षिक
(C) 8% वार्षिक
(D) 12 ½ % वार्षिक

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

53. If tanh (x + iy) = p + iq, then p/q =
question number 53
यदि tanh (x + iy) = p + iq, तो = p/q
question number 53

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

54. If y = x – x2 + x3 – x4 + …… ∞, then x =
question number 54
यदि y = x – x2 + x3 – x4 + …… ∞, तो x =
question number 54

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

55 Two parallel chords of a circle are length of 6 cm and 8 cm. If the distance between them is 1 cm, then the radius of circle is –
(A) 6 cm
(B) 5 cm
(C) 8 cm
(D) 7 cm
एक वृत्त की दो समांतर जीवाएं 6 से.मी. और 8 से.मी. लंबाई की हैं। यदि उनके मध्य दूरी 1 से.मी. है, तो वृत्त की त्रिज्या है –
(A) 6 से.मी.
(B) 5 से.मी.
(C) 8 से.मी.
(D) 7 से.मी.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

56. If xєR, then the minimum value of (x2 – 6x + 13) is equal to –
(A) 13
(B) 6
(C) 4
(D) 7
यदि xєR, तो (x2 – 6x + 13) का न्यूनतम मान बराबर है –
(A) 13
(B) 6
(C) 4
(D) 7

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

57. If the length of a rectangle is increased by 20% and the breadth is decreased by 20%, then the percentage increase or decreases in the area of the rectangle is –
(A) 4% increase
(B) 4% decrease
(C) Neither increase nor decrease
(D) Cannot be determined
एक आयत की लंबाई में 20% वृद्धि करने और चौड़ाई में 20% कमी करने पर आयत के क्षेत्रफल में होने वाली वृद्धि या कमी का प्रतिशत है –
(A) 4% वृद्धि
(B) 4% कमी
(C) न वृद्धि और ना ही कमी
(D) ज्ञात नहीं कर सकते

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

58. The cost of 6 pens and 3 pencils is ₹84. If one-third of the cost of one pen is equal to the cost of one pencil, then what is the total cost of 4 pens and 5 pencils?
(A) 72
(B) 68
(C) 78
(D) 66
6 पेन तथा 3 पेंसिलों का मूल्य 84₹ है। यदि एक पेन के मूल्य का एक-तिहाई, एक पेंसिल के मूल्य के बराबर है, तो 4 पेन तथा 5 पेंसिलों का कुल मूल्य क्या है?.
(A) 72
(B) 68
(C)78
(D) 66

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

59. If three numbers are in the ratio 4:5:6 and their L.C.M. is 3600, then H.C.F. of these numbers is –
(A) 50
(B) 40
(C) 60
(D) 200
यदि तीन संख्याओं का अनुपात 4:5:6 हैं तथा इनका लघुत्तम समापवर्त्य 3600 है, तो इन संख्याओं का महत्तम समापवर्त्य है
(A) 50
(B) 40
(C) 60
(D) 200

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

60. A fast train takes 3 hours less than a slow train for a journey of 900 km. If the speed of the slow train is 10 km/hr less than that of the fast train, then what is the speed of the fast train?
(A) 40 km/hr.
(B) 30km/hr.
(C) 60 km/hr.
(D) 50 km/hr
900 कि.मी. की यात्रा तय करने में एक तेज. गति की रेलगाड़ी, धीमी गति की रेलगाड़ी की तुलना में 3 घंटे का समय कम लेती है। यदि धीमी गति की रेलगाड़ी की चाल, तेज गति की रेलगाड़ी की चाल की तुलना में 10 कि.मी./घंटा कम है, तो तेज गति की रेलगाड़ी की चाल क्या है?
(A) 40 कि.मी./घंटा
(B) 30 कि.मी./घंटा
(C) 60 कि.मी./घंटा
(D) 50 कि.मी./घंटा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*