हिमाचल PCS 2016 - पेपर 2 (अभिवृत्ति परिक्षण)

हिमाचल PCS 2016 – पेपर 2 (अभिवृत्ति परिक्षण)

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग द्वारा हिमाचल प्रदेश प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा (हिमाचल प्रदेश पीसीएस – PCS) की परीक्षा आयोग द्वारा वर्ष 2017 में आयोजित की गयी थी। इसी हिमाचल PCS परीक्षा के प्रथम प्रश्नपत्र अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test) का पूर्ण प्रश्नपत्र हिंदी भाषा में उत्तर कुंजी सहित (exam paper with answer key) यहाँ दिया गया है।

पोस्ट :— हिमाचल प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा (Himachal Administrative Service Combined Pre-Exam)
प्रश्न पत्र :— प्रथम “अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test)”, प्रथम प्रश्न पत्र यहाँ उपलब्ध है।
परीक्षा आयोजक :— हिमाचल लोक सेवा आयोग (HPPSC)
परीक्षा तिथि :— 25/06/2017
कुल प्रश्न :— 100

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग प्रारंभिक परीक्षा – 2014

(अभिवृत्ति परीक्षण – प्रश्नपत्र 2)

Advertisement

निर्देश (प्रश्न क्र. 1 से 8)

निम्नलिखित अवतरण को पढ़िए और प्र. क्र. 1 से 8 तक के तक के उत्तर देने के लिए सर्वाधिक उपयुक्त विकल्प को चुनिए :

I worked with tribal children in Chhattisgarh, in a single teacher school where a large but was partitioned with gunny bags into five classes. It was naturally chaotic and noisy. The teacher resorted to the stick to maintain discipline. It was impossible to do much inside the classroom so I decided to take may class -std. V students-outside. Once outside, the students were like free birds, chattering, singing, jumping and dancing. They led me to a pond, showed me different types of insects and weeds. They rattled of different characteristics of each insect, how and why they breed, their changing habitat and what the village folks do with them. I was amazed at how much they knew. The children were excellent at a catching fish and made a fishing contraption out of nothing. Some children showed me how to weave a basket out of the reeds nearby. They new exactly when the sale and plash bloom, what part of a plant is edible, what part of a tree is use for stomach upsets, they recognized different bird and animal calls and that a profusion of a particular insect meant that train is around the corner, I became painfully aware of my own ignorance.
However, the next day we were confined to the classroom due to rains. so I began with a lesson in geography. to may dismay, the bright active students who knew so. Much about the contours of their local geography the flora and fauna around, were totally at a loss with the textbook.

1. Students………….the geography text book ?
A. Had complete control over
B. Were at a loss with
C. Were hostile to
D. Were indifferent to

Show Answer

Answer. B

Hide Answer

2. At the practical knowledge of their world the author………
A. Became highly jealous of the students
B. Became suspicious of their intelligence
C. Was simply amazed at their knowledge
D. Could not react in any manner

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

3. The classrooms of the school were only………….
A. Temporarily partitioned
B. Good enough in number and quite impressive
C. Three in number
D. None of the above

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

4. The author found the atmosphere in the classroom…………..
A. Calm and congenial
B. Hostile and hot
C. Orderly and quiet
D. Raucous and disordered

Advertisement



Show Answer

Answer. D

Hide Answer

5. At the knowledge of the young students, the author………
A. Was jubilant at his own knowledge
B. Was not at all affected in any manner about his own knowledge
C. Became aware of his own ignorance
D. Became aware of his own scholarship

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

6. The kind of knowledge that the pupils had can be called………..
A. Bookish
B. Worthless
C. Driven by ignorance
D. Having practical use

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

7. The mutual relationship between the teacher and the pupils was …………
A. Led by suspicion
B. Mutually beneficial
C. beneficial to the teacher
D. beneficial to the students

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

8. The difference in the state of mind of the students outside the class and inside it left the teacher…………
A. Unhappy
B. Satisfied
C. Elated
D. Indifferent

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

निर्देश (प्रश्न क्र. 9 से 15) : 

निम्नलिखित अवतरण को ध्यान से पढ़िए और प्र. क्र. 9 से 15 तक के तक के उत्तर देने के लिए सर्वाधिक उपयुक्त विकल्प को चुनिए :
Reports say that 80 percent of the people coming out of India’s colleges are unemployable. As one who is in contact with the young generation, I would disagree only with the figure. Interacting with the youth, i can only say that a good 90 percent are unemployable simply because they are evasive and irresponsible. Somewhere along the line, young people have started to mistake bad manners for confidence. They do not wants to do anything but make a lot of money.
It is not that they are useless : most speak good English and are confident of themselves. They are aware of the latest ringtones, movies and jokes. But when one goes a little beyond, they stare at me with dull eyes. They want to earn a ‘lot of money’, thanks to the media hype and salary surveys published regularly, but they do not have skills the will help them earn that kind of money.
Their degrees are suspect : ask them a few questions on their graduation subjects and most young people flounder quickly. As for extra reading, nobody reads anything of consequence.

9. Nearly eighty percent people coming out the colleges……………
A. Do not have the capability to get jobs
B. Will get jobs
C. Will not go in to business
D. None of the above

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

10. According to author ninety percent of the youngsters are unemployable because they are ……….
A. evasive and intelligent
B. evasive but irresponsible
C. irresponsible and evasive
D. not lacking in responsibility and are also wise

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

11. Most of them, according to the author………….
A. cannot speak good English
B. do not have a command over English
C. are not fluent in any foreign language
D. speak good English

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

12. Why do young people want to earn a lot of money ?
A. because they deserve it
B. because they are offered very high salaries
C. because of a kind of hysteria
D. because media does not support it

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

13. The level of understanding of most young people of their graduation subjects is…………
A. up to the mark
B. condemnable
C. praiseworthy
D. comprehensive

Show Answer

Answer. B

Hide Answer

14. The author………reports regarding employability of the graduates.
A. does not agree with
B. fully agrees with
C. partially disagrees with
D. is dismissive of

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

15. According to the author, our graduates…………..
A. don’t do any extra readings
B. dislike reading books
C. are not capable of reading
D. do not read useful books

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

निर्देश (प्रश्न क्र. 16 से 30) :

सही विकल्पों से रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए :

16. If you had worked hard, you…………passed.
A. would have
B. had
C. could
D. none of the above

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

17. If i………….. Rich, i would support your fantastic ventures.
A. am
B. had been
C. was
D. were

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

18.she needs………….. Time to finish the task.
A. minimum
B. more
C. much
D. most

Show Answer

Answer. B

Hide Answer

19. Carrier pigeons…………to have been used by early humans for communication.
A. are said
B. heard
C. thought
D. were made

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

20. For a long time the earth………..to be flat.
A. i known
B. considered
C. was popular
D. was believed

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*