HSSC Group D 18 November 2018 exam paper (Answer Key) - Shift 2

HSSC Group D 18 November 2018 exam paper (Answer Key) – Shift 2

61. सुंदर दास एक _______ थे।
(A) जैन कवि
(B) हिंदी कवि
(C) हरियाणवी
(D) उर्दू कवि

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Advertisement

62. हरियाणा के _______ जिले से लाला लजपत राय ने स्वदेशी आंदोलन में भाग लिया।
(A) सोनीपत
(B) पानीपत
(C) हिसार
(D) रोहतक

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

63. एक दो अंकों की संख्या और अकों का क्रम बदलने के पश्चात प्राप्त संख्या का योग 121 है और अंकों का अंतर 3 हैं, तो संख्या है
(A) 47 or 74
(B) 37 or 73
(C) 25 or 52
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

64. निम्नलिखित में से वह धातु जो ऊष्मा का सुचालक है।
(A) चाँदी
(B) सीसा
(C) पारा
(D) जस्ता

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

65. भुजा 4 से.मी. के वर्ग में उत्कीर्णित एक वृत्त का क्षेत्रफल हैं।
(A) π cm2
(B) 2π cm2
(C) 3π cm2
(D) 4π cm2

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

66. अनगपुर बाँध को ______बाँध भी कहते हैं।

Advertisement



(A) दांतीवाड़ा
(B) भाखड़ा नांगल
(C) ग्रेविटी
(b) चमेरा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

67. राष्ट्रीय खाद्य सुरक्षा अधिनियम, 2013 ______ का प्रावधान करता है।
(A) वहनीय मूल्यों पर खाद्य और पोषण सुरक्षा
(B) अंत्योदय अन्न योजना
(C) दोनों सही हैं
(D) दोन गलत हैं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

68. यदि 11 नवंबर रविवार को पड़ता है, तो उस वर्ष 27 नवंबर ______ को होगा।
(A) गुरुवार
(B) बुधवार
(C) मंगलवार
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

English Language

Change the voice.
69. They had not done their work.
(A) Their work had not been done by them
(B) Their work was not done by them
(C) They have not done their work
(D) Their work is not done by them

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

70. Whom did you laugh at ?
(A) By whom was you laughed at ?
(B) Who was laughed at by you?
(C) You were laughed at by whom ?
(D) Did you laugh at who?

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Fill in the blanks with appropriate prepositions.
71. It is very different to enter ________ partnership with a person you do not know very well.
(A) into
(B) on
(C) with
(D) by

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

72. A Banyan tree stands ______ the Yamuna river.
(A) at
(B) beside
(C) besides
(D) on

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Choose the correct form of the verb.
73. I _______ with the performance, but I got flu the day before.
(A) had helped
(B) was to have helped
(C) helped
(D) was to help

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

74. _____ until midnight last night.
(A) I have read
(B) I have been reading
(C) I am reading
(D) I was reading

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Use appropriate modals to fill in the blanks.
75. Do not put off till tomorrow what you ______ do today.
(A) would
(B) could
(C) will
(D) can

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

76. I ran fast so that I ________ catch the train.
(A) should
(B) may
(C) shall
(D) will ethe

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Fill in the blanks with the correct options.
77. He doesn’t have _______ money to donate.
(A) much
(B) some
(C) a little
(D) many

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

78. Give me ________ time to decide the matter.
(A) a few
(B) little
(C) much
(D) a little

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

हिंदी भाषा

79. माँ से अच्चे को दूध पिलाया जाता है। इस वाक्य को कर्तृवाच में लिखिए।
(A) माँ बच्चे को दूध पिलाती हैं।
(B) माँ ने बच्चे को दूध पिलायी।
(C) माँ ने बच्चे को दूध पिलाये।
(D) माँ बच्चे को दूध पिलायी।

Show Answer

Answer –

Hide Answer

80. अभि + उदय = ‘अभ्युदय’ यह कौन सी संधि है ?
(A) व्यंजन संधि
(B) यण संधि
(C) गुण संधि
(D) वृद्धि संधि

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

You may also like :

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*