उत्तराखंड लोकसेवा आयोग परीक्षा – 2016 सामान्य बुद्धिमत्ता हल प्रश्नपत्र

21. 123 से 321 तक 7 के गुणजों की संख्या है :
A. 25
B. 26
C. 27
D. 28

Show Answer

Answer – C

Hide Answer


22. 10 संख्याओं का औसत 15 प्राप्त किया जाता है । बाद में पता चलता है कि औसत निकालते समय एक संख्या 36 को गलती से 26 लिखा गया था। सही औसत है।
A. 20
B. 18
C. 16
D. 14

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

23. आप बस में जा रहे हैं । बस आपके गन्तव्य स्थान पर पहुँच गई है, परन्तु अधिक भीड़ होने के कारण आपने अभी तक टिकट नहीं लिया है। आप क्या करेंगे ?
A. शर्मिन्दगी से बचने के लिए शीघ्रता से बाहर कूद जाएँगे।
B. परिचालक को बुलाएँगे, उसे पैसे देंगे और टिकट ले लेंगे।
C. नजदीक बैठे किसी को पैसे दे देंगे ताकि वह परिचालक को पैसे दे दे।
D. चालक को पैसे दे देंगे।

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

24. बच्चों में मुफ्त कॉपियाँ समान रूप से बाँटी गई। प्रत्येक बच्चे को मिलने वाली कॉपियों की संख्या कुल बच्चों की संख्या का आठवाँ भाग था। यदि बच्चों की संख्या आधी होती तो प्रत्येक बच्चे को 16 कॉपियाँ मिलतीं। कुल कितनी कॉपियाँ वितरित की गई ?
A. 32
B. 128
C. 512
D. 256

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Note: Read the following passage carefully and answer the questions (From 25 to 27) given below:

What was his great power over the mind and heart of man due to? Even we realise that his dominating passion was truth. That truth led him to proclaim without ceasing that good ends can never be attained by evil methods, that the end itself is distorted if the method pursued is bad. That truth led him to confess publicly whenever he thought he had made a mistake – Himalayan errors he called some of his own mistakes. That truth led him to fight evil and untruth wherever he found them, regardless of the consequences, that truth made the service of the poor and the dispossessed the passion of his life; for where there is inequality and discrimination and suppression, there is injustice and evil and untruth. And thus he became the beloved of all those who have suffered from social and political evils, and the great representative of humanity as it should be. Because of that truth in him where he sat became a temple and where he trod was hallowed ground.

25. According to the great man, described in the passage which one of the following is not true, if evil methods are adopted?

A. The good ends will never be attained.
B. There is a strong connection between ends and means.




C. The ends get distorted.
D. Evil methods can help to achieve good ends.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

26. “Himalayan errors’ in the passage stands for
A. errors that cannot be corrected
B. serious errors
C. minor errors
D. None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

27. What makes the person described in the passage a great representative of humanity?
A. He never made mistakes.
B. While fighting evil, he always thought of consequences.
C. He made the service of the poor and dispossessed his passion of life.
D. He was indifferent to social and political evils.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

28. Which one of the given alternatives best expresses the underlined part of the sentence? Nothing can be done when the whole system is paralysed by inertia.
A. Corruption
B. Weakness
C. Politics
D. Sluggishness

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

29. Out of the given alternatives, choose the one that correctly describes the meaning of the underlined phrase :
The love of his wife Bore him up in the midst of all his problems.
A. sustained
B. decided
C. humbled
D. None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

30. What is the antonym of “complicate”?
A. Analyse
B. Easy
C. Simplify
D. Complex

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

31. Out of the given alternatives, choose the one that can be substituted for the phrase – ‘study of the origin and history of words’:
A. Anthropology
B. Morphology
C. Linguistics
D. Etymology

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

प्रश्न संख्या 32 से 37: निम्नलिखित गद्यांश के आधार पर नीचे पूछे गये प्रश्नों के उत्तर दीजिए:

आप शुद्ध हृदय से इस बात पर विचार करें कि माता, मातृभूमि और मातृभाषा का आप पर भी ऋण है। एक जननी आपको जन्म देती है, एक की गोद में खेल-कूद और खा-पीकर आप पुष्ट होते है और एक आपको अपने भावों को प्रकट करने की शक्ति दे, आपके सांसारिक जीवन को सुखमय बनाती है। जिसका आप पर उपकार है, इसके लिए कुछ करना क्या आपका परम कर्तव्य नहीं है ?

32. उपर्युक्त गद्यांश में ‘शुद्ध हदय से इस बात पर विचार करें’ में ‘शुद्ध क्या है?
A. विशेषण
B. सर्वनाम
C. संज्ञा
D. क्रिया

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

33. उपर्युक्त गद्यांश में किस जीवन को सुखमय बनाने का उल्लेख हुआ है?
A. सामाजिक
B. सांसारिक
C. व्यक्तिगत
D. आर्थिक

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

34. उपर्युक्त गद्यांश में भाव प्रकटीकरण की शक्ति किसके द्वारा प्राप्त होती है?
A. जननी
B. पिता
C. मातृभाषा
D. समाज

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

35. उपर्युक्त गद्यांश के अनुसार खेल-कूद कर और खा-पीकर किसकी गोद में पुष्ट होते हैं?
A. जननी
B. पत्नी
C. दादी
D. मातृभूमि

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

36. उपर्युक्त गद्यांश का उचित शीर्षक है
A. माता
B. मातृऋण
C. सुखमय जीवन
D. कर्तव्य

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

37. उपर्युक्त गद्यांश में जिनका ऋण बताया गया है, उन्हें एक शब्द में लिखिए।
A. समाज
B. राष्ट्र
C. मातृ
D. इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

38. ‘लाश’ शब्द किस मूल भाषा का है?
A. अरबी
B. फारसी
C. तुकों
D. संस्कृत

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

39. ‘इया’ प्रत्यय से बना शुद्ध शब्द है
A. डबिया
B. डिबया
C. डिबिया
D. डबीया

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

40. ‘धनुष्टंकार’ शब्द का संधि-विच्छेद है
A. धनुः + टंकार
B. धनुष + टंकार
C. धनु + स्टंकार
D. इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*