RSMSSB VDO exam paper 28 December 2021 - Second Shift (Answer Key)

RSMSSB VDO exam paper 28 December 2021 – Second Shift (Answer Key)

81. Fill in the blank with the correct option: A speech given without preparation is called….
(A) Extempore
(B) Exhortation
(C) Rhetorical
(D) Urge

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

82. Choose the correct option that expresses the meaning of the underlined idiom :
Smugglers tried to fish in the troubled waters during World War II.
(A) to take double benefit
(B) to work hard to survive
(C) try to destroy the enemy
(D) to take advantage from a chaotic situation

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

83. Match the words given in column (A) with their antonyms listed in column (B) –
(A) Words
(A) Approximately
(B) Precisely
(C) Accurately
(D) Conspicuously
(B) Antonyms
(i) Questionably
(ii) Invisibly
(iii) Exactly
(iv) Roughly
(A) a-(ii), b-(iii), c-(iv), d-(i)
(B) a-(iv), b-(iii), c-(i), d-(ii)
(C) a-(iii), b-(iv), c-(i), d-(ii)
(D) a-(ii), b-(iv), c-(i), d-(iii)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

84. Out of the following proverbs, which one is correctly framed or does not have any error in its form?
(A) Don’t judge a book by their cover
(B) Cleanliness is next to Godliness
(C) A apple a day keeps the doctor away
(D) Where their’s a will, their’s a way

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

85. Match the parts of sentences listed in Column (A) with those of the ones given in Column (B) so as to frame appropriately meaningful sentences –
Column (A)
(A) Unless you work hard……
(B) If you were rich ……..
(C) The boy who stood first…….
(D) We reached the station………
Column (B)
(i) ……you would probably spend much.
(ii) ……..got the prize.
(iii) ……..before the train arrived.
(iv) ……….you will fail.
(A) a-(ii), b-(i), c-(iv), d-(iii)
(B) a-(iv), b-(i), c-(ii), d-(iii)
(C) a-(iii), b-(ii), c-(iv), d-(i)
(D) a-(ii), b-(iii), c-(iv), d-(i)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

86. Select the appropriate phrasal verb from the given options to fill the blank space and complete the sentence –

“Ten candidates ………. … for the interview.”
(A) turned up
(B) turned down
(C) turned over
(D) turned out

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

87. The sentence: “Where did you buy this pen from?” (will be read in passive voice as) –
(A) From where was this pen bought by you?
(B) From where is the pen bought by you?
(C) From where has the pen been bought by you?
(D) From where had the pen been bought by you?

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

88. Choose the correct option –
He said, “Give me some food, please.”
(Change into Indirect Speech)
(A) He requested me to give him some food.
(B) He told me to give him food, please.
(C) He said to me that give him food, please.
(D) He requested me that give me some food.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

89. Fill in the blank with the correct preposition –
Mr. Mohan divided his property …………..his four sons equally.
(A) for
(B) in
(C) between
(D) among

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

90. Fill in the blank with the correct conjunction:
He commands me …………… he were my boss.
(A) however
(B) as if
(C) but
(D) as

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

91. निम्न में से किस विकल्प के सभी शब्द अशुद्ध हैं?
(A) लब्ध-प्रतिष्ठ, अहर्निश, निष्प्रभा
(B) अनुगृहीत, अतिथि, श्रृंगार
(C) दृष्ट्व्य, दम्पति, पृथकीकरण
(D) पड़ोसी, द्वारका, दुरवस्था

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

92. कौनसा विकल्प द्वन्द्व समास का उदारहण नहीं है?
(A) कृष्णार्जुन, कंकर-पत्थर
(B) भक्ष्याभक्ष्य, पच्चीस
(C) मकरध्वज, अंशुमाली
(D) थोड़ा-बहुत, उचितानुचित

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

93. पर्यायवाची शब्दों के संबंध में असंगत युग्म चुनिए –
(A) तरणी, द्रोणी, उडुप – नाव
(B) पाशहस्त, सावित्रेय, कृतांत – बलराम
(C) अंभसार, इंदुमणि, प्रवाल – मोती
(D) सलिलेश, क्षीरधि, अर्णव – समुद्र

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

94. कौनसा शब्द युग्म अर्थ की दृष्टि से संगत नहीं है?
(A) मंजरी – मंजीर = कोंपल, नूपुर
(B) चरित्र – चरित्रा = आचरण, इमली का पेड़
(C) यष्टि – याष्ठि = लाठी, मोती माला
(D) निशामुख – निशामृग = नाखून, घोंसला

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

95. ‘इक नागिन अरू पंख लगायी’ उक्त लोकोक्ति का उचित भावार्थ है
(A) अत्यधिक ज़हर चढ़ना
(B) नागिन के पंख लग जाना
(C) एक दोष के साथ दूसरे का जुड़ जाना
(D) सोच-समझकर कार्य करना

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

96. अर्थ की दृष्टि से असंगत मुहावरे का चयन कीजिए
(A) कंधे से कंधा छिलना – अत्यधिक भीड़ होना।
(B) ऊँचे-नीचे पैर पड़ना – आँगन का समतल न होना।
(C) एक घाट का पानी पीना – एकता और सहिष्णुता होना।
(D) कमान से तीर निकल जाना – अवसर चूक जाना।

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

97. कौनसा वाक्यांश युग्म संगत नहीं है?
(A) कोई काम करने की इच्छा – चरिष्णु
(B) आकाश में असंख्य तारों का प्रकाश पुंज – नीहारिका
(C) जो पहले कभी न हुआ हो – अभूतपूर्व
(D) जो हृदय को पिघला दे – हृदयद्रावक

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

98. किस विकल्प में सभी शब्द तत्सम हैं –
(A) पीत, पूर्ण, पाश, पुण्य
(B) अर्ध, आज, पनहा, पाद
(C) अवसर, आलस, ईख, ईंट
(D) जृम्भिका, तेवर, दस, दाम

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

99. किस विकल्प में विलोम-युग्म अनुचित है?
(A) व्यक्त – गृहीत
(B) यौवन – वार्धक्य
(C) तामसिक – सात्विक
(D) यथार्थ – परार्थ

Show Answer

Answer –

Hide Answer

100. निम्न में से किस शब्द का संधि-विच्छेद सही नहीं है?
(A) पित्रादि = पितृ + अदि
(B) गुर्वृण = गुरु + ऋण
(C) अन्वेषण = अनु + एषण
(D) आविष्कृत = आविः + कृत

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*