हिमाचल PCS 2011 - पेपर 2 (अभिवृत्ति परिक्षण)

हिमाचल PCS 2011 – पेपर 2 (अभिवृत्ति परिक्षण)

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग द्वारा हिमाचल प्रदेश प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा (हिमाचल प्रदेश पीसीएस – PCS) की परीक्षा आयोग द्वारा वर्ष 2011 में आयोजित की गयी थी। इसी हिमाचल PCS परीक्षा के द्वितीय प्रश्नपत्र अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test) का पूर्ण प्रश्नपत्र हिंदी भाषा में उत्तर कुंजी सहित (exam paper with answer key) यहाँ दिया गया है।

पोस्ट :— हिमाचल प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा (Himachal Administrative Service Combined Pre-Exam)
प्रश्न पत्र :— “अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test)”, प्रथम प्रश्न पत्र यहाँ उपलब्ध है।
परीक्षा आयोजक :— हिमाचल लोक सेवा आयोग (HPPSC)
कुल प्रश्न :— 100
पूर्णाक :— 200

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग प्रारंभिक परीक्षा – 2011

(अभिवृत्ति परीक्षण – प्रश्नपत्र 2)

निर्देश (प्र. क्र. 1 से 5) निम्नलिखित अवतरण को पढ़िये और दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

When Walter Haskett smith arrived in Wasdale head in the Summer of 1881, he had no plans to climb mountain peaks. Yet, this Oxford student’s stay at Wasdale head marked the birth of British rock climbing. With the help of veteran mountaineer FH Bowring, smith tackled the amphitheater of crags that surrounds waste water with an enthusiasm which he communicated to others through him example and writings.

Over the next few years, Haskett smith returned to Wasdale head and made increasingly difficult climbs. Then 1886 he put British rock climbing firmly on the map when, wearing his usual nailed boots, he climbed great gable to the base of a sheer pillar as napes, needle. After inching his way up a crack in the rock, he then, ‘feeling as small as a mouse climbing a milestone,’ scaled the Boulder capping the pillar.

Encouraged By his daring, climbers who had once confined themselves to gullies and chimneys started to enjoy the challenge of exposed rocks and pinnacles. Fifty years later, at the age of 76, smith repeated his historic climb before an audience of three hundred climbers.

1. Which of the following is a correct statement ?
A. Climbers were inspired only by Walter smith’s writings.
B. Walter smith was an active climber and writer.
C. Walter smith gave many lectures on mountain climbing.
D. Smith gave up mountain climbing at the age of fifty.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. Why does the author use the phrase ‘mouse climbing a milestone’?
A. To refer to a mouse going up a mountain
B. To indicate the distance in miles
C. To compare the size between himself and the mountain
D. To refer to the immensity of the climbing activity

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. The most appropriate heading for the passage would be :
A. The excitement of rock climbing
B. Walter smith and his writings
C. The historic napes needle climb
D. The pioneer of rock climbing in Britain

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

4. Which of the following can be deduced from the passage ?
A. Smith soon lost interest in rock climbing and switched to writing
B. Smith retained his passion for climbing over the years
C. Walter first started climbing without any guidance
D. The sport was well established when Walter started climbing

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

5. Rock climbing can be described as :
A. Easy and without any dangers
B. An adventure activity
C. Highly dangerous and impossible
D. An activity only for the youth

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

निर्देश (प्र. क्र. 6 से 10) : निम्नलिखित अवतरण को पढ़िये और दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए :
The indigenous cultures of Australia are the oldest living cultural history in the world-they go back at least 50,000 years and some argue closer to 65,000 years. One of the reasons aboriginal cultures have survived for so long is their ability to adapt and change over time, in Australia, indigenous communities keep their cultural heritage alive by passing their knowledge, arts, rituals and performances from one generation to another, speaking and teaching languages, protecting cultural materials, sacred and significant sites and objects.
Land is fundamental to the wellbeing of aboriginal people. The land is not just soil or rocks or minerals, but a whole environment that sustains and is sustained by people and culture. For indigenous Australians, the land is the core of all spirituality and this relationship and the spirit of ‘country’ is central to the issues that are important to indigenous people today. Indigenous knowledge of the land is linked to their exceptional tracking skills based on their hunter and gatherer life. This includes the ability to track down animals, to identify and locate edible plants, to find sources of water and fish.

6. The chief characteristics of aboriginal cultures can be described as :
A. having become extinct
B. Rigid and inflexible
C. Adaptable and flexible
D. Modern and Homogenous

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

7. By ‘fundamental to well-being.’ the author means :
A. being wealthy, with many possessions
B. The basics of a healthy life
C. Knowledge about health and life
D. Essential to their concept of happiness

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. It may be inferred from the passage that aboriginal culture :
A. has not survived to the present day
B. Is passed on over many generations
C. Is mainly about music and dance
D. Is restricted to a few members of the community

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. aboriginal cultures are of interest to us because of their :
A. Ancientness and history
B. Tracking ability
C. Ability to locate food
D. Rituals and customs

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

10. The word that reveals the importance of land to indigenous communities is :
A. Spirituality
B. Core
C. Environment
D. Issues

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

निर्देश (प्र. क्र. 11 से 15) : नीचे दिये प्रत्येक वाक्य में दो खाली स्थान हैं और शब्दों के चार सेट दिए गए हैं। शब्दों के सही सेट को चुनिये और खाली स्थान भरिये :

11. The perpetual cycle of change which has………..the face of the earth, with all its rugged and fascinating variety, usually happens too…………….to be noticed.
A. created; slowly
B. distorted; nicely
C. twisted; lightly
D. emerged; franticaally

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. Indian writers,……………the language they write in, have as much in…………….as they have differences.
A. which; diversity
B. whatever; common
C. describing; similar
D. narrating; likes

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. Comparative literature is a/an…………..subject for students who are interested in the study of literature, but do not wish to be……………..by the limits of a single national tradition.
A. optional; minimised
B. ideal; constrained
C. difficult; set
D. tedious; removed

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. The meeting point of cultures……………literature, art, music or film is……………ground for cross hybridisation of ideas and thought.
A. across; hard
B. from; cooperative
C. into; chill
D. through; fertile

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

15. Writing from around the world serves to……………….the essential universality of the human condition in terms of…………….and ideas.
A. creating; words
B. emphasise; feeling
C. know; singing
D. telling; moods

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. श्रेणी 3, 4, 7, 8, 11, 12………….पर दृष्टिपात कीजिए। अगली संख्या कौन सी होगी ?
A. 7
B. 10
C. 14
D. 15

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

17. श्रेणी 8, 22, 8, 28, 8,………….पर दृष्टिपात कीजिए। अगली संख्या कौन सी होगी ?
A. 9
B. 29
C. 32
D. 34

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

18. श्रेणी 31, 29, 24, 22, 17,………….पर दृष्टिपात कीजिए। अगली संख्या कौन सी होगी ?
A. 14
B. 15
C. 13
D. 12

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

19. श्रेणी 1.5, 2.3, 3.1, 3.9,,………….पर दृष्टिपात कीजिए। अगली संख्या कौन सी होगी ?
A. 4.2
B. 4.4
C. 4.7
D. 5.1

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

20. ‘गज’ का जो संबंध ‘इंच’ से है वही संबंध ‘क्वार्ट’ का निम्नलिखित से है :
A. गैलन
B. औंस
C. दूध
D. तरल

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*