RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 - Shift 1 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 – Shift 1 (Answer Key)

141. Which of the following is an example of an input device?
(A) Printer
(B) Scanner
(C) Speaker
(D) Projector
निम्न में से कौन सा एक, निवेश युक्ति का उदाहरण है ?
(A) प्रिंटर
(B) स्कैनर
(C) स्पीकर
(D) प्रोजेक्टर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

142. In Rajasthan, the post of Governor is • successor to the Raj Pramukh. On 30th. March, 1949, when Greater Rajasthan State was constituted, who was made the Raj Pramukh ?
(A) Maharana Bhupalsingh
(B) Sawai Jaisingh
(C) Sawai Mansingh
(D) Maharao Bheemsingh
राजस्थान में राज्यपाल का पद राजप्रमुख का उत्तरवर्ती है। 30 मार्च, 1949 को, जब वृहत् राजस्थान राज्य का गठन किया गया, तब राजप्रमुख किसे बनाया गया ?
(A) महाराणा भूपालसिंह
(B) सवाई जयसिंह
(C) सवाई मानसिंह
(D) महाराव भीमसिंह

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

143. Consider the following statements with reference to Lokayukta in Rajasthan :
1. Justice I.D. Dua was the first Lokayukta of Rajasthan.
2. Lokayukta shall not indulge in business.
3. He should be a member of Parliament or Legislative Assembly.
Which of the above are correct ?
राजस्थान में लोकायुक्त के संदर्भ में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए :
1. न्यायमूर्ति आई.डी. दुआ राजस्थान के प्रथम लोकायुक्त थे।
2. लोकायुक्त व्यवसाय में शामिल नहीं हो सकता।
3. वह संसद या विधान सभा का सदस्य होना चाहिए।
उपर्युक्त में से कौन से सही हैं ?
(A) 1,3
(B) 1,2,3
(C) 2, 3
(D) 1,2

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

144. Which of the following pair is incorrect ?
(A) Thewa Art – Pratapgarh
(B) Meenakari – Jaipur
(C) Ajrakh Print – Sanganer
(D) Teracotta Art – Molela
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म सुमेलित नहीं है ?
(A) थेवा कला – प्रतापगढ़
(B) मीनाकारी – जयपुर
(C) अजरख प्रिंट – सांगानेर
(D) टेराकोटा शिल्प – मोलेला

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

145. Which of the following is not correctly matched ?
Tourism Place – District
(A) Kailadevi temple – Karauli
(B) Bhatner Fort – Hanumangarh
(C) Menal – Ajmer
(D) Osian – Jodhpur
निम्नलिखित में से कौन सा सुमेलित नहीं है ?
पर्यटन स्थल – जिला
(A) कैलादेवी का मंदिर – करौली
(B) भटनेर दुर्ग – हनुमानगढ़
(C) मेनाल – अजमेर
(D) ओसियाँ – जोधपुर

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

146. In 1903, who imposed ‘Chanwari’ across his jagir holdings, which everyone was expected to pay at the marriage of their daughters ?
(A) Bhoop Singh
(B) Rao Krishan Singh
(C) Rao Prithvi Singh
(D) Kesari Singh

सन् 1903 में किसने अपने जागीर क्षेत्र में ‘चंवरी’ कर लगाया, जिसे प्रत्येक को अपनी पुत्री के विवाह के समय देना अपेक्षित था ?
(A) भूपसिंह
(B) राव कृष्णसिंह
(C) राव पृथ्वीसिंह
(D) केसरीसिंह

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

147. The famous saint of Medieval Mewat was :
(A) Sundardas
(B) Charandas
(C) Laldas
(D) Hariramdas
मध्यकालीन मेवात के प्रसिद्ध संत थे
(A) सुंदरदास
(B) चरणदास
(C) लालदास
(D) हरिरामदास

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

148. Read the following facts about the Vijaya Stambha (Victory tower) of Chittorgarh :
1. This is popular that it was built by Maharana Kumbha.
2. It has total 11 storey.
3. There is a statue of Jaita carved in it.
Of the above, correct facts are
चित्तौड़गढ़ के विजय स्तंभ के बारे में निम्न तथ्यों को पढ़िये :
1. यह प्रसिद्ध है कि इसे महाराणा कुम्भा ने बनवाया था।
2. इसकी कुल 11 मंजिलें हैं।
3. इसमें जैता की मूर्ति उत्कीर्ण है।
उपर्युक्त में से सही तथ्य हैं
(A) 1,3
(B) 1,2,3
(C) 1,2
(D) 2,3

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

149. Which of the following are the contiguous districts of Rajasthan ?
(A) Sirohi, Barmer, Jaisalmer
(B) Jhalawar, Bundi, Tonk
(C) Sirohi, Pali, Jalore
(D) Churu, Jhunjhunu, Jaipur
निम्नलिखित में से कौन से राजस्थान के संलग्न जिले हैं ?
(A) सिरोही, बाड़मेर, जैसलमेर
(B) झालावाड़, बूंदी, टोंक
(C) सिरोही, पाली, जालौर
(D) चुरू, झुंझुनूं, जयपुर

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

150. The constitutional status was given to Panchayats under article:
किस अनुच्छेद के तहत् पंचायतों को संवैधानिक दर्जा दिया गया ?
(A) 221
(B) 227
(C) 243
(D) 241

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*