RSMSSB Stenographer Pre exam paper 21 March 2021 - Paper 2 (Answer Key)

RSMSSB Stenographer Pre exam paper 21 March 2021 – Paper 2 (Answer Key)

Give Synonyms for the following (121-126):
121. Wrath
(A) Anger
(B) Crime
(C) Knot
(D) Smoke

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

122. Vanquish
(A) Conquer
(C) Error
(B) Introduce
(D) Surprise

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

123. Zenith
(A) Erase
(C) Parade
(B) Loose
(D) Peak

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

124. Voracious
(A) Tenacious
(C) Spacious
(B) Truthful
(D) Ravenous

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

125. Abortive
(A) Fruitful
(B) Familiar
(C) Unsuccessful
(D) Consuming

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

126. Tenacious
(A) persistent
(B) collecting
(C) fast running
(D) intentional

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Give Antonyms for the following (127 – 132)
127. Dearth
(A) Abundance
(B) Shortage
(C) Famine
(D) Hopeful

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

128. Upbeat
(A) Mournful
(B) Pessimistic
(C) Helpless
(D) Happy

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

129. Provoke
(A) Attract
(B) Occasion
(C) Pacify
(D) Convince

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

130. Fiasco
(A) Blunder
(B) Debacle
(C) Limp
(D) Success

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

131. Boisterous
(A) Noisy
(B) Raucous
(C) Quiet
(D) Well-mannered

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

132. Relinquish
(A) Possess
(B) Renounce
(C) Deny
(D) Abdicate

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Read the following passage and answer the questions. (133-137)

“I Have a Dream” is a public speech delivered by American civil rights activist Martin Luther King Jr. during the march on Washington for jobs and freedom on August 28, 1963, in which he calls for an end to racism in the United States and called for civil and economic rights. Delivered to over 2,50,000 civil rights supporters from the steps of the Lincoln Memorial in Washington, D.C., the speech was a defining moment of the civil rights movement. Beginning with a reference to the Emancipation Proclamation, which freed millions of slaves in 1863, King observes that: “one hundred years later, the Negro still is not free”. Towards the end of the speech, King departed from his prepared text for a partly improvised peroration on the theme “I have a dream”, prompted by Mahalia Jackson’s cry: “Tell them about the dream, Martin!” In this part of the speech, which most excited the listeners and has now become its most famous, King described his dreams of freedom and equality arising from a land of slavery and hatred. Jon Meacham writes that, “With a single phrase, Martin Luther King Jr. joined Jefferson and Lincoln in the ranks of men who’ve shaped modern America”. The speech was ranked the top American speech of the 20th century in a 1999 poll of scholars of public address.

133. What issues docs Martin Luther King’s speech address?
(A) Continuation of racism
(B) End t0 racism and civil and economic rights
(C) Civil rights
(D) Civil War

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

134. What pushes King to speak: “I have a dream”?
(A) He reads out the Emancipation Proclamation
(B) He is prompted by Mahalia Jackson
(C) He is overwhelmed by the crowd
(D) Lincoln had asked him to give the speech

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

135. From the last paragraph, give one word for “to leave”.
(A) Departed
(B) Proclamation
(C) Improvised
(D) Address

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

136. What is the name of Martin Luther King’s famed speech ?
(A) The Emancipation Proclamation
(B) An Improvisation
(C) A Peroration
(D) I Have a Dream

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

137. In front of whom does King speak ?
(A) The civil rights supporters
(B) His friends.
(C) Lincoln
(D) The Negroes

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Choose the correct word for given Official/ Technical Terms (138-145):

138. Human rights
(A) अधिकार
(B) मानव अधिकार
(C) सहकारी अधिकार
(D) व्यक्तिगत अधिकार

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

139. Micro Planning
(A) योजना
(B) सहयोग
(C) सूक्ष्म योजना
(D) तालीम

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

140. Daily Register
(A) हाजरी पत्र
(B) परिपत्र
(C) दैनिक रजिस्टर
(D) रजिस्टर

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*