UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 2 SANSKRIT (Answer Key)

76. षण्णाम्’ पद में सन्धि है
(1) ष्टुत्व सन्धि
(2) श्चुत्व सन्धि
(3) अनुस्वार सन्धि
(4) पूर्वसवर्ण सन्धि

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

77. ‘त्रिभुवनम्’ में समास है
(1) द्विगु
(2) बहुव्रीहि
(3) अव्ययीभाव
(4) द्वन्द्व

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

78. ‘अङ्गना’ का अर्थ है
(1) आँगन
(2) न जाना
(3) विकलांग
(4) स्त्री

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

79. ‘मनीषा’ का सन्धि-विच्छेद होगा
(1) मन + ईषा
(2) मनी + ईषा
(3) मनस् + ईषा
(4) मनसि + ईषा

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

80. ‘चोरभयम्’ में समास है
(1) द्वितीया तत्पुरुष
(2) इनमें से कोई नहीं
(3) पञ्चमी तत्पुरुष
(4) सप्तमी तत्पुरुष

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

81. ‘मार्तण्डः’ शब्द का पर्यायवाची है

(1) निशाकरः
(2) चन्द्रचूडः
(3) सुधांशुः
(4) अंशुमाली

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

82. ‘पिता’ रूप का मूल शब्द है
(1) इकारान्त
(2) ऋकारान्त
(3) आकारान्त
(4) अकारान्त

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

83. ‘सुमद्रम्’ पद में समास है
(1) द्वन्द्व
(2) कर्मधारय
(3) अव्ययीभाव
(4) बहुव्रीहि

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

84. निम्नलिखित में से कर्तृवाच्य का उदाहरण नहीं है
(1) अहं विद्यालयं गच्छामि
(2) त्वं कदा गमिष्यसि
(3) शिक्षकः ग्रन्थं पठति
(4) तेन ग्रन्थः पठ्यते

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

85. ‘पक्वम्’ इस कृदन्त पद में प्रत्यय है ।
(1) क्व
(2) व
(3) अच्
(4) क्त

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

निम्नलिखित पद्य के अनुसार प्रश्न सं. 86 एवं 87 चुनिए :
एक ईश: पिताऽस्माकम् एकैव जननी धरा ।
सादरं प्रणमामस्तौ वयं सर्वे सहोदराः ।।
86. अस्माकं पिता कः ?
(1) ईशः
(2) राजा
(3) सः
(4) सहोदरः

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

87. अस्माकं जननी का ?
(1) सहोदरा
(2) धरा
(3) ईशः
(4) सर्वा

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

निर्देश : निम्नलिखित गद्यांश को पढ़ें तथा उससे सम्बन्धित प्रश्न 88 एवं 89 के उत्तर दें।
ये नामाद्वैतवादिनस्तेऽपि परमार्थतो नास्तिका एव । तेषा कश्चिद्विलक्षण एव । जगत्कर्ताऽपि स्वयं न किमपि करोति, सर्व सभ्यगुदासीनस्तिष्ठति, सः सर्वतः पाणिपादोऽपि न किञ्चिद्गृह्ण पादमेकमपि गच्छति, सर्वतोऽक्षिशिरोमुखोऽपि न किञ्चिद्वदति, करुणार्त्तप्रलापमाकर्णयति, न कस्मिंश्चिद्दयते, न कश्चिदुद्धरति एवमद्भुतमीश्वरमालोक्यालङ्कारिकैः खलु विरोधाभावस्याविर्भाव

88. गद्यखण्डेऽस्मिन् कस्य विषयस्य व्याख्यानं वर्तते ?
(1) आलङ्कारिकस्य
(2) अद्वैतवादिनः
(3) नास्तिकस्य
(4) परमेश्वरस्य

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

89. अद्भुतमीश्वरमालोक्य आलङ्कारिकैः कस्य अलंकारस्य कृतः ?
(1) अद्भुतस्य
(3) रूपकस्य
(2) अतिशयोक्तेः
(4) विरोधाभासस्य

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

90. ‘पदलालित्य’ के लिए प्रसिद्ध हैं
(1) महाकवि भारवि
(2) महाकवि हर्षः
(3) महाकवि कालिदास
(4) महाकवि दण्डी

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

Part 1 – UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 2 Child Development (Answer Key)

Part 2 – UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 2 HINDI (Answer Key)

Part 3 – UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 2 ENGLISH (Answer Key)

Part 4 – UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 2 SOCIAL STUDIES (Answer Key)

Part 4 – UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 2 MATHEMATICS AND SCIENCE (Answer Key)

UPTET exam paper 8 January 2020 – Paper 1 Child Development (Answer Key)

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*