Allahabad High Court ARO exam paper 2019

Allahabad High Court ARO exam paper 2019

181. Out of the following options, select the word which best substitutes the given sentence :
“Official prohibition or order to stop something:
(a) Ban
(b) Bane
(c) Curse
(d) Ruin

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

182. Three of the options are related in some way except one option. Select the odd one out from the following options.
(a) Eulogy
(b) Panegyric
(c) Ignominy
(d) Glorification

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

183. Choose the option that is closest in meaning to the word ‘Quagmire’.
(a) Buffoon
(b) A traitor
(c) An admirer
(d) A predicament

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

184. Choose the correct option which gives the plural of the given word:
‘Handfull’
(a) Handfulls
(b) Handfuls
(c) Handful
(d) Handfill

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

185. Complete the sentences with appropriate phrase. To help you, the meaning of the phrase is given in the brackets.
Sharmila has a ____ approach to management. She gets things done very efficiently, rather than following theory. (practical)
(a) baneful
(b) rabid
(c) speculative
(d) pragmatic

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

186. Complete the given sentences using the correct form of the verb in the brackets. Choose present simple or present continuous tense.
a. What’s your skirt made from? It ___ like wool.
b. I won’t be coming to work today. I ____ very well. (feel)

(a) feels, not feeling
(b) feels, don’t feel
(c) is feeling, feeling
(d) feelings, feel

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

187. Fill in the blanks with a, an or the.
Madhav left in ____ hurry after eating ____ bowl of porridge, and ____ orange.
(a) a, a, a
(b) the, a, an
(c) the, the, a
(d) a, a, an

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

188. Among the following options, select the word that can best complete the given sentences :
When I met Ram yesterday, it was the first time I ____ him since my graduation.
(a) met
(b) had been meet
(c) have meet
(d) have been seeing

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

189. Complete the analogy:
Bamboozile : Hoodwick :: Recluse:
(a) Upbeat
(b) Whirl
(c) Hermit
(d) Plug

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

190. Identify the adjunct in the following sentence.
Every Wednesday, the shop opens at nine o’clock.
(a) Every Wednesday
(b) the shop
(c) opens
(d) at nine o’clock

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Read the passage given below and answer Questions no. 192 accordingly:

She was suddenly roused by the sound of the door-bell, and her spirits were a little fluttered by the idea of it being Colone Fitzwilliam himself, who had ones before called late in the evening, and might now come to inquire particularly after her. But this idea was soon banished, and her spirits were very differently affected, when, to her utter amazement, she saw Mr. Darcy walk into the room. In a hurried manner he immediately began an inquiry after her health, imputing his visit to a wish of hearing that she were better. She answered him with cold civility. He sat down for a few moments and then getting up, walked about the room. Elizabeth was surprised, but said not a word. After a silence of several manner, and thus began, “In vain have I struggled. It will not do. My feelings will not be repressed. You must allow me to tell you how ardently I admire and love you.” Elizabeth’s astonishment was beyond expression. She stared, coloured, doubted, and was silent. This he considered sufficient encouragement, and the avowal of all that he felt, and had long felt for her, immediately followed. He spoke well, but there were feelings besides those of the heart to be detailed, and he was not more eloquent on the subject of tenderness that of pride. His sense of her inferiority- of its being a degradation- of the family obstacles which judgement had always opposed to inclination, were dwelt on with a warmth which seemed due to the consequence he was wounding, but was very unlikely to recommend his suit.

191. Which statement best expresses how the author uses emotions to describe the meeting?
(a) Upon hearing Mr. Darcy, Elizabeth was roused and fluttered.
(b) Elizabeth’s astonishment was beyond expression.
(c) Mr. Darcy spoke well and could convey his true feelings.
(d) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

192. Fill in the blank by choosing the correct preposition from the following options:
“Everything _____ this store is for sale.”
(a) on
(b) in
(c) through
(d) over

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

193. Identify the figure of speech used in the following sentences :
Even though many were called for the auditions, few were chosen.
(a) Metaphor
(b) Simile
(c) Hyperbole
(d) Antithesis

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

194. Choose the correct option to complete the idiom which means to overcome a barrier, specially the ones related to gender or race :
“To ____ through the glass ceiling”
(a) crack
(b) break
(c) beat
(d) melt

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

195. The word “approach” can be used as
(a) both noun and verb
(b) both noun and adjective
(c) both adjective and adverb
(d) noun, verb and adverb

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

196. Fill in the blank with the appropriate option:
“The teacher complained ____ him when she met his mother in the market.”
(a) in
(b) against
(c) on
(d) by

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

197. Fill in the blanks with the correct tenses from the followings options :
“Galileo _____ that the Earth _____ around the Sun.”
(a) discoveres, moved
(b) discovered, had moved
(c) discovered, moves
(d) discoveres, had moved

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

198. Identify the grammatical error in the given sentence :
“We went to the market yesterday to buy some fruits and furnitures.”
(a) We went to
(b) the market yesterday
(c) to buy some
(d) fruits and furnitures

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

199. Choose the correct option which gives the antonym of the given word
“Precarious”
(a) Secure
(b) Equivocal
(c) Dubious
(d) Dicey

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

200. Complete the analogy:
Acrophobia : Fear of heights : : Anglophobia : ?
(a) Fear of pain
(b) Fear of open spaces
(c) Fear of English culture, people
(d) Fear of opinions

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*