RSMSSB LDC exam 2018 Paper 2 (Answer Key) Second Shift

RSMSSB LDC exam 2018 Paper 2 (Answer Key) Second Shift

61. Choose the correct passive form of the following sentence :
Shut the door.
(A) The door should have been shut.
(B) The door was to be shut.
(C) The door would be shut.
(D) Let the door be shut.

Show Answer

Answer –

Hide Answer

62. Which of the following passive voice sentence is correctly structured ?
(A) Women are not treated equally to men,
(B) Women is treated equally.
(C) Women are treated inferior than men.
(D) Women are not treated as equals.

Show Answer

Answer –

Hide Answer

63. Reeta said that her father had died the year before.
(Change into Direct)
(A) Reeta said, “Her father has been died last year.”
(B) Reeta says, “Her father dies last year.”
(C) Reeta says, “Her father has died last year”
(D) Reeta said, “Her father died last year.”

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

64. Choose the correct synonym of the following word from the given options :
Solace
(A) Energy
(B) Comfort
(C) Joy
(D) Source

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

65. Choose the appropriate synonym of the given word.
Dismal :
(A) gloomy
(B) nice
(C) cheerful
(D) pleasant

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

66. Choose the correct synonym of the following word from the given options :
Entreat :

(A) pry
(B) pray
(C) revolt
(D) prey

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

67. Choose the correct antonym of the following word from the given options :
Artificial :
(A) Natural
(B) Insincere
(C) Sad
(D) Unnatural

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

68. Which of the following is the antonym of REFRAIN ?
(A) abstain
(B) desist
(C) avoid
(D) continue

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

69. Choose the correct antonym of the following word from the options below:
Silent
(A) quiet
(B) noisy
(C) quite
(D) visible

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

70. Choose the correct antonym of the following word from the options given :
Reticent
(A) coy
(B) quiet
(C) outspoken
(D) reserved

Show Answer

Answer –

Hide Answer

71. Replace the underlined part of the following sentence with one word from the given options :
His handwriting is not clear enough to be read.
(A) illegible
(B) infallible
(C) legible
(D) illiterate

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

72. Replace the underlined part of the following sentence with one word from the options given below :
He is a child without parents.
(A) motherless
(B) an orphan
(C) an infant
(D) fatherless

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

73. Murder of one’s child is ________.
(A) pedophile
(B) matricide
(C) filicide
(D) patricide

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

74. Choose the appropriate one word substitution.
One who copies from other writers.
(A) Antagonist
(B) Contender
(C) Offender
(D) Plagiarist

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

75. Choose the appropriate suffix to form new word.
Sweet
(A) heart
(B) body
(C) eyes
(D) ful

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

76. ‘मिताहारी’ शब्द के लिए वाक्यांश छाँटिए – |
(A) कम भोजन करने वाला
(B) कम खर्च करने वाला
(C) कंजूसी बरतने वाला
(D) उपवास करने वाला

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

77. निम्नलिखित में से लोकोक्ति का चयन कीजिए
(A) दांत खट्टे करना
(B) अंगारे उगलना
(C) कौआ चले हंस की चाल
(D) आँखे दिखाना

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

78. ‘निरस्त करना’ शब्द का अंग्रेजी पारिभाषिक शब्द होगा –
(A) Revalidate
(B) Routine
(C) Revoke
(D) void

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

79. ‘मुसीबत में कौन तुम्हारा साथ देगा ?’ वाक्य का सही अंग्रेजी रूपान्तरण है –
(A) Who was help you in adversity ?
(B) Who is going to help you in adversity?
(C) Who are being help you in adversity?
(D) Who will help you in adversity ?

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

80 कार्यालयी…पत्रों की भाषा कैसी होनी चाहिए ?
(A) मुहावरेदार भाषा
(B) औपचारिक भाषा
(C) बोलचाल की भाषा
(D) सरल भाषा

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*