UPSC NDA, NA (I) 2019 Exam Paper 21 April 2019 (Answer Key)

ORDERING OF SENTENCES
Directions : In this section each item consists of six sentences of a passage. The first and sixth sentences are given in the beginning as S1 and 56. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly on the Answer Sheet.
41.
S1: We do not know what to do with our knowledge.
S6: In the course of time they may rule over us altogether.
P : For example, we are unable to manage our machines.
Q : We already find it difficult to do without machines.
R : Machines should be fed properly and waited upon attentively; otherwise they refuse to work or cause destruction.
S : Science has given us superhuman powers, which we do not use properly.
The proper sequence should be
(a) S P R O
(b) P S Q R
(c) Q R P S
(d) S R P Q

Show Answer

Answer – A

Hide Answer


42.
S1 : The British rule in India has brought about moral, material, cultural and spiritual ruination of this great country.
S6 : We are not to kill anybody but it is our dharma to see that the curse of this Government is blotted out.
P : I regard this rule as a curse.
Q : Sedition has become my religion.
R : Ours is a non-violent battle.
S : I am out to destroy this system of Government
The proper sequence should be
(a) S P R Q
(b) P S Q R
(c) Q R P S
(d) S R P Q

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

ORDERING OF WORDS IN A SENTENCE
Directions : Each of the following items in this section consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. Given below each sentence are four sequences namely (a), (b), (c) and (d). You are required to rearrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.
43.
(P) the urban local body elections
(Q) unidentified gunmen
(R) and injured another during
(S) shot dead two workers
(a) Q S R P
(b) P Q S R
(c) S P R Q
(d) R P S Q

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

44.
(P) both intense political and
(Q) this state has a history of
(R) of syncretic accomplishments
(S) religious contestation and
(a) S Q P R
(b) P Q S R
(c) S Q R P
(d) Q P S R

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

45.
(P) the father also
(Q) in his quest for justice
(R) by the system
(S) feels let down
(a) S Q P R
(b) P S R O
(c) S Q R P
(d) P Q R S

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

COMPREHENSION
Directions : In this section you have a passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.




Passage
I do not wish to suggest that because we were one nation we had no differences, but it is submitted that our leading men travelled throughout India either on foot or in bullock carts. They learned one another’s languages and there was no aloofness amongst them. What do you think could have been the intention of those farseeing ancestors of ours who stahlished Setubandha (Rameshwar) in the South, Jagannath in the East and Hardware in the North as places of pilgrimage ? You will admit they were no fools. They knew that worship of God could have been performed just as well at home. They taught us that those whose hearts were aglow with righteousness had the Ganges in their own homes. But they saw that India was one undivided land so made by nature. They, therefore argued that it must be one nation. Arguing thus, they established holy places in variou part of India and fired the people with an idea of nationality in a manner unknow in other world. And we Indians are one as no two Englishmen are. Only you and I and others who consider ourselves civilized and superior persons imagine that we are nations. It was after the advent of railways that we began to bene distinctions, and you are at liberty now to say that it is through the railways that we are beginning to abolish those distinctions. An opium-eating may argue the advantage of opium-eating from the fact that he began to understand the evil of the opium habit after having eaten it. I would ask you to consider well what I had said on the railways.

46. According to the author, India
(a) has never been one nation
(b) has been an aggregate of several nations
(c) has always been one nation along with differences
(d) became a nation after the British came

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

47. Why did the great sages of India establish pilgrimages in the different corners of the country?
(a) Because they wanted to push people to travel to different places
(b) Because they could observe the underlying unity of the country as made by nature
(c) Because they themselves had travelled to these places
(d) Because they wanted people to be religious everywhere

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

48. In the passage, the author’s attitude towards the railways is
(a) critical
(b) sympathetic
(c) indifferent
(d) apathetic

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

49. What does the author mean when he says that “whose hearts were aglow with righteousness had the Ganges in their own homes”?
(a) One need not visit the Ganges to take holy bath
(b) The Ganges has been polluted, so one should bath at home
(c) One should take a holy dip in the Ganges to purify one’s heart
(d) The purity of heart is superior to observance of any ritual

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

50. The paragraph is written in a
(a) dialogic style
(b) prescriptive style
(d) analytical style
(c) descriptive style

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

51. An Election Commissioner can be removed from office on the recommendation of
(a) The Chief Justice of India
(b) The Chief Election Commissioner
(c) The President of India
(d) The Parliament

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

52. Which one of the following statements regarding the Rajya Sabha is NOT correct?
(a) Its members are elected by the elected members of the Legislative Assembly of a State
(b) The election follows the system of proportional representation by means of a single transferable vote
(c) 1/3rd of its members retire after every two years
(d) It is a permanent body, but can be dissolved earlier by the President

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

53. Fundamental right guaranteed under which one of the following Articles of the Constitution of India is available only to the citizens of India ?
(a) Article 19
(b) Article 20
(c) Article 21
(d) Article 22

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

54. The treaty of Yandabo was signed in
(a) 1826
(b) 1825
(c) 1824
(d) 1823

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

55. In the Manusmriti which form of marriage results from the “Voluntary union of a maiden and her lover”?
(a) Eighth form
(b) Fifth form
(c) Seventh form
(d) Sixth form

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

56. Consider the following description of the Samadhi of a former Prime Minister of India :
Central Samadhi platform comprises nine square black polished granite solid stone blocks, capped with a ‘Diya’ in the centre. The number nine holds significance and represents the navarasas, navaratras and navagrahas. Then placement of the nine-square Samadhi is in a circular lotus shaped pattern. The nine-square platform is accessed in four cardinal directions by pathways made in white composite tiles so that the floor does not get heated.
Identify the Samadhi :
(a) Shakti Sthal
(b) Shantivan
(c) Sadaiv Atal
(d) Veer Bhumi

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

57. IMBEX is a joint exercise conducted regularly between Armies of India and
(a) Malaysia
(b) Maldives
(c) Mauritius
(d) Myanmar

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

58. Who among the following was awarded The Hindu Prize in Fiction category for the year 2018?
(a) Neelum Saran Gour
(b) N Kalyan Raman
(c) Manoranjan Byapari
(d) Arunav Sinha

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

59. Who among the following was appointed as head of the seven member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out in India and suggest steps for augmenting collections ?
(a) Himanta Biswa Sharma
(b) Thomas Isaac
(c) Sushil Modi
(d) Capt Abhimanyu

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

60. The 15th Pravasi Bharatiya Divas, 2019 was held in
(a) New Delhi
(b) Gandhi Nagar
(c) Prayagraj
(d) Varanasi

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*